АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: СЪЕДИНЕНИЕТО ПОКАЗВА, ЧЕ СИЛАТА НА БЪЛГАРИТЕ Е В ЕДИНСТВОТО

С церемония по издигане на националното знаме на Република България, в Сливен днес бяха отбелязани 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
06.09.2022 / 18:55

С церемония по издигане на националното знаме на Република България, в Сливен днес бяха отбелязани 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След това на централния градски площад „Хаджи Димитър” бе отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци цветя от името на кмета Стефан Радев поднесе зам.-кметът Камен Костов. В ритуала се включиха още, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев и общински съветници, началникът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, Регионален исторически музей–Сливен, учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани.

В официалната си фейсбук страница кметът Стефан Радев посочва, че Съединението е повратен момент в българската история. „На този ден преди 137 години България непоколебимо заявява своето присъствие на европейската карта и започва отново да кове съдбата си за векове напред. Тя показва на света, че може да отстоява своята свобода и обединение и поема съдбата си в свои ръце. Сливенският градоначалник подчертава, че актът на Съединението показва, че силата на българите е в единството.

„Урок, който не само трябва да помним, но и да отстояваме, защото българската целокупност, идентичност и съзнание, трябва да бъдат над всичко! Да живее България! Честит празник!“, добавя в заключение Стефан Радев.

Организатори на днешната церемония са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти. Тя бе съпътствана от празничен концерт на Младежки танцов ансамбъл „Браво” при Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937” – Сливен и Детски фолклорен ансамбъл „Българче” при Основно училище „Христо Ботев” и Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937” – Сливен.

Жителите и гостите на Сливен ще имат възможност да гледат безплатна прожекция на българския филм „Петя на моята Петя”. Тя ще започне в 20,30 ч. на площад „Хаджи Димитър“. Предвижда се да бъдат подредени 150 стола, с възможност зад тях да се подредят около 35 автомобила. Община Сливен припомня на зрителите, които ще се включат с автомобилите си, да отидат на площада по-рано, около 19,30 ч., за да имат време и възможност да се разположат.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев