АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. БОЮКЛИЕВ: ЦЕНАТА НА ОЛИОТО ЩЕ ТРЪГНЕ НАГОРЕ С ОКОЛО 50%, ПОСКЪПВАНЕ ОЧАКВАМЕ И ПРИ ЗАХАРТА

Доц. Огнян Боюклиев
05.09.2022 / 12:06

Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН направи прогноза относно цените на основните хранителни продукти.

"Намаляването на ДДС за хляба като цяло не е имало никакъв ефект в цялата страна. Имаме дефицит на експертност и на държавност. Хлябът няма как да не поскъпне, ако не запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на килограм, затова казваме,

По негово мнение у нас се е наблюдавало стабилизиране на цената на олиото заради влизането на слънчоглед от Украйна в страната.

"Цената на олиото обаче пак ще тръгне нагоре с около 50%. При захарта също се очаква поскъпване", съобщи той.

Според експерта при кризи винаги се намаляват качеството и грамажа.

"Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има абсолютен глад като в Африка, но ще бъде тежко", смята той.

Доц. Боюклиев обобщи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е "удар срещу генофонда на България".

"Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си", обясни той.

Земеделските производители нямат съвременни бази за съхранение на продукцията. Условията са примитивни не само в местата, където имаше наводнения. Прогнозирахме, че два пъти ще се увеличи цената на самото производство на храни в България. Инфлацията при тях вече отива към 40%, обясни доц. Боюклиев.

"Вчера министърът каза в национален ефир, че няма незаконна сеч. В същото време хората и камерите показват отрязани трупи. Те запушват и не позволят реката да се оттчете", коментира той.

Боюклиев подчерта, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на сто от реколтата.

"Спасихме се от глад, защото хората си произвеждат в дворовете. Има глобален риск от продоволствена криза. Европа ще се спаси, глад няма да има, но ще има недостиг на продукти", констатира експертът. Той даде пример с реколтата от слънчоглед в Западна Европа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев