АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРИЗИСЕН ЩАБ РАЗПРЕДЕЛЯ ТЕЖКАТА ТЕХНИКА КЪМ КАРАВЕЛОВО, БОГДАН И СЛАТИНА

Кризисен щаб разпределя тежката техника към Каравелово, Богдан и Слатина
05.09.2022 / 10:40

В Каравелово заседава тази сутрин заседава Кризисният щаб, за да бъде разпределена доставената тежка техника, за да може по-бързо да напредва почистването в засегнатите населени места. Първоначално се насочват машините към Каравелово, Богдан и Слатина, а след това, ако има нужда ще се търсят възможности и за останалите населени места - общо 6.

Заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов заяви, че вече са направени първите разпределения. Част от камионите вече са потеглили от Каравелово, предстоят огледи на място в останалите две места.

" 40 души от националното управление са на линия тук. "Автомагистрали" разполага с 25 души, 15 камиона, 4 багера, отделно около 10 пътни фирми помагат и те с техника. Всичко, с което разполага регионалното министерство, е налице тук, за да отстранява щетите по пътната мрежа. Почистване на пътищата, мостовите съоръжения, има паднали мостови съоръжения, на които трябва да се направят подходи. Вече след това ще мислим за възстановяване и за изграждане на нови", каза Христов.

Организацията на военните, които вече 4-и ден са в засегнатите от водната стихия села, коментира бригаден генерал Деян Дешков:

"Днешния ден, съвместно с всички останали институции, които са на терена, армията специално, защото не само 61-ва бригада, участваме в Каравелово с 20 военнослужещи, съответно с необходимите им материални средства, с 20 военнослужещи в Слатина и 40 военнослужещи от ВВС, които ще бъдат за село Богдан. Това е за днешния ден. Довечера на оперативката, която ще направим между 18.00-1830 ч., както вчера направихме за организация и разпределение на допълнителна техника, личен състав и на база свършена работа, ще видим вече какво ще е необходимо за утрешния ден. За днешния ден, за двете групи - за Каравелово и Слатина са от 61-ва бригада, а за Богдан 40-те човека са от Крумово и Графа, говорим за двете бази на ВВС".

Доставките с вода и трайни продукти се разпределят от кметовете. В момента най-важното е да се коригира коритото на реката, защото няма такова, заяви кметът на най-засегнатото село – Богдан, Христо Иванов.

Хората са по-спокойни, напреднахме с изваждането на тинята от домовете, подчерта от своя страна кметицата на Каравелово Славка Червенкова.

6 са най-засегнатите населени места от наводненията. 5 са в община Карлово, каза главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНТ. 136 доброволци помагат на хората. 29 багери, булдозери и самосвали са на място и помагат в разчистването.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев