АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАТЯ МИХАЙЛОВА: ЩЕ ИМА ДОСТА ОТПАДЪК НА ПОЛИТИЧЕСКОТО БУНИЩЕ

 Катя Михайлова
02.09.2022 / 15:58

"В предизборната кампания ще наблюдаваме изчистване на тинестата мръсотия в българската политика и общество. След края ѝ ще имаме доста политически отпадък на политическото бунище. Надявам се това да бъда поредица от пречистващи кампании. Взаимно се обвиняват, че са корумпирани, че са мафия - трябва това да свърши".

Коментара направи пред БНР социологът Катя Михайлова, преподавател в УНСС.

Тя призова гражданите да спрат да търсят спасител на всеки поредни избори: "Спасител няма да дойде и на тези избори. Стефан Янев не е българският спасител. Неговата партия "Български възход" прилича на коалиция на политическите отломки. Няма ли най-накрая да се появи една партия на българските интелектуалци, на високия културен капитал. Когато се появи тази партия, тогава ще можем да погледнем по-смело напред".

В коментар на предложението на Слави Трифонов за референдум за президентска република тя посочи, че ИТН винаги са започвали кампаниите си преди избори с някаква обективна възможност: "Не референдумът привлича вниманието, то се привлича от идеята за президентска република. Няма само да говорим за "Газпром", тежката зима, енергийната зависимост, Русия срещу България и България срещу Русия. Нека малко да помислим за себе си. Как? Като помислим да остане ли България парламентарна република, или да стане президентска. Колко навреме Слави Трифонов вкарва в общественото мислене точно тази тема!", каза тя.

Според Катя Михайлова в кампанията за предсрочните избори политиците не желаят да говорят за газ, защото това е трудна тема "с изключително трудно решение":

"Самите те ще се трудят да ни намерят теми, за да отвлекат интереса на гражданите от енергийните теми - газ, енергийни зависимости, за да се махнем от много трудната и тежка зима, която предстои. Ще започнем да си говорим за образование. Това е красива тема, която ни привлича всички, а и предстои 15 септември. По темата образование можем доста мисли да разсеем и да се махнем от темата за "Газпром".

Социологът прогнозира заличаване на червените линии, които досега чертаеха помежду си политическите партии: "Вече всички ще започнат да говорят едни за други, ще заличават червените линии. По този начин те разбират коалиционната политическа култура, а в нея не се има предвид да се избегнат идеологическите ограничения. Коалиционната култура представлява това да знаеш кой си и да искаш да станеш партньор с някого въз основа на своята индивидуалност. А не потъпквайки собствените червени линии на своите ограничения".

По думите ѝ няма възможни варианти за коалиционно управление при политическите партии, които се очаква да влязат в следващия парламент.

"Чертаят се технократични коалиции. Някъде в чужбина се чертаят и такива варианти", коментира още Михайлова и добави, че такъв тип коалиция е по-възможна.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев