АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБВИНИХА БЕРБОК, ЧЕ ПРЕНЕБРЕГВА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ В ИНТЕРЕС НА УКРАЙНА

Аналена Бербок
02.09.2022 / 09:07

Германският външен министър Аналена Бербок стана обект на критики заради изказване в подкрепа на Украйна, което според критиците демонстрира неуважение към избирателите й, предаде ДПА. В сряда, по време на дискусия в Прага, Бербок, която е от "Съюз 90/Зелени“, обясни на английски, че е обещала на украинците да ги подкрепя толкова дълго, колкото се наложи и ще удържи на думата си, „независимо какво мислят моите германски избиратели“, съобщава БТА.

На следващия ден външното министерство в Берлин се притече на помощ на германския първи дипломат. В съобщение на ведомството беше посочено, че в разпространеното в социални медии видео думите на Бербок очевидно са били редактирани и става дума за кампания за „дезинформация“.

По време на обсъждането в Прага Бербок освен това предупреди за разцепление на западните демокрации. В този контекст тя подчерта, че е солидарна с народа на Германия, както и с народа на Украйна.

Председателката на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел призова за оставка на Бербок. „Никой, който изрично пренебрегва интересите на избирателите в Германия, не трябва да заема министерски пост“, заяви Вайдел в „Туитър“.

Депутатката от крайнолявата партия „Левите“ Севим Дагделен обяви, че външен министър, който действа според мотото „Украйна на първо място, гражданите нямат значение“ е „пълен провал“.

Външното министерство в Берлин разпространи отново становището на комисаря по стратегически комуникации Петер Птасек, който говори за „стандартна дезинформация“ под формата на редактиран видеоматериал, подсилен от „проруски интернет профили“.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев