АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: ПОДКРЕПЯМЕ ЕВГЕНИЙ БАЛЕВ ДА СТАНЕ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев връчи наградата на етапния победител - полякът Симон Ракита
30.08.2022 / 21:10

Жители и гости на Сливен днес имаха възможност да наблюдават финала от втория полуетап на 69-ата Международна колоездачна обиколка на България. За поредна година Сливен е етапен град в спортната надпревара.

Състезателите бяха посрещнати на площада пред сградата на общината, където се състоя награждаването. Кметът Стефан Радев връчи наградата на етапния победител - полякът Симон Ракита, както и бялата фланелка на украинеца Кирило Царенко. Тя е отличие за постиженията му като най-добър състезател до 23-годишна възраст и с нея той ще се яви на утрешния старт.

Председателят на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов благодари от името на федерацията и членовете й на сливенския градоначалник за това, че се е застъпил за българското колоездене и Сливен е станал етапен град от обиколката. В знак на признателност той връчи почетен плакет на БФК на кмета Стефан Радев. „Сливен е една от люлките на българското колоездене с легенди в този спорт като Милко Димов. Също така и с легендарни състезатели като вашия съгражданин – рекордьор в обиколките на България Евгений Балев“, отбеляза още председателят на БФК. Драгомир Кузов съобщи, че федерацията ще предложи големият състезател да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Сливен“ за високите му спортни постижения.

От своя страна кметът Стефан Радев отправи специални поздравления към Евгений Балев и обяви, че приема предложението. „Защото такива хора трябва да бъдат пример за младите, към тях трябва да засвидетелстваме респект и уважение, за да имаме и следващи поколения, които да вървят след техния пример не само в спорта, но и в живота“, отбеляза той. Стефан Радев поздрави участниците в състезанието, както и федерацията за положените усилия да се възстанови колоездачната обиколка. „Радвам се, че тя вече възвръща блясъка си. Наистина вярвам и много искам тя да е едно сред най-силните състезания в Европа“, каза кметът и заяви, че Община Сливен ще оказва подкрепа и занапред.

В 60-тото издание на надпреварата се състезават близо 120 колоездачи от 20 отбора от Европа, Америка и Азия. България е представена от националния отбор. Общата дължина на маршрута е около 800 км и включва пролог, два полуетапа и четири етапа. Обиколката продължава с четвърти етап Сливен – Бургас, с дължина 144 км. Стартът ще бъде даден на утре, 31 август, в 14 ч. пред Община Сливен. По тази причина, от 13,30 ч., ще бъдат затворени за движение следните улици в град Сливен и път ІІІ-488 към село Градец: бул.“Цар Освободител“, пред сградата на Община Сливен, ул.“Г.С. Раковски“, бул. „П. Хитов“ и пътят към селата Ичера и Градец. Движението ще бъде възстановено поетапно след преминаване на колоната. От 14,30 часа ще бъде затворен за движение път ІІ-48 от разклона за село Градец до село Мокрен. Движението ще бъде възстановено след преминаване на колоната през разклона за село Пъдарево в посока Сунгурларе. Очаква се състезанието да напусне област Сливен и да премине в област Бургас около 15,45 ч.

На 1 септември предстои последният етап Чирпан – Момчилград. Той е с дължина от 160 км.

Наградният фонд е 25 хил. лв. От тях една трета са за генералното класиране, останалата част са за етапите. Освен на главния победител, награди ще бъдат връчени на най-добрия катерач, най-активния състезател и на най-добре представилия се състезател до 23 г.

Организатор на състезанието е Българска федерация колоездене, в партньорство с ДЗИ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев