АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ШИШКОВ: ЗА ГОЛЕМИТЕ ИНФРАСТРУКТУРНИ ОБЕКТИ ЩЕ БЪДЕ ПЛАТЕНО

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков инспектира АМ "Хемус"
30.08.2022 / 10:44

За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено, увери в интервю за БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той визира АМ "Хемус" – първи, втори и трети лот, както и пътя Ботевград – Видин.

"За тях ще бъде разплатено всичко, което е извършено, с приспадане на авансите, които са получили. Това е глътка въздух за тях. Ще е спасение като срокове, за да могат да продължат да работят. Знаете, че не ми беше приятно да открия, че магистралата "Хемус" беше "зазимена", когато трябва да бъде строена."

Шишков поясни, че в бюджета на АПИ има пари и може да се получи така, че до края на годината те да не бъдат усвоени, защото има предвидени пари за основни ремонти, а няма проекти за такива.

"Така че при това преструктуриране на бюджета на АПИ, там където е изключително важно и необходимо да им бъде платено, за да могат да продължат инфраструктурните обекти, ще бъде направено."

В предаването "Преди всички" Иван Шишков обяви, че в рамките на идния месец ще повдигне въпроса за планирането на всички магистрали у нас.

"Ще разберете колко много сме назад с цялостното планиране. Държавата не може да строи на парче магистрали, не може да няма никаква концепция – нито като проекти, нито като време, в което трябва да се направят. Образно казано, една община си има общ устройствен план, а пътищата си нямат план."

Процедурите за зимното поддържане на пътищата са пуснати, съобщи Шишков. Той смята, че ще има кандидати.

Направеното като вариант за индексация за строителните фирми нямаше как да бъде приложено, заяви още регионалният министър. По думите му индексацията ще касае всички сектори и доста сериозно самите общини.

"Тази индексация не касае само МРРБ, тя ще касае общините. Не става въпрос за обекти само на министерството. Става въпрос и за проблеми с договори между общини и строителни фирми. Другата част, където индексацията ще влезе в активно действие, ще бъде в частта с европейските пари. Първата стъпка е да се реши самата индексация като индексация."

Относно напредъка по завършването на газовия интерконектор с Гърция Иван Шишков уточни, че "категоричен график по дни не са оставили".

"Преди няколко седмици бяха позагубили ритъм, когато започнаха преговорите и разговорите с компанията. Сега малко по малко си връщат ритъма и се надявам да завършат обекта. Искам до средата на септември всичко да е готово, за да може всички документи за приемателната комисия да са готови. С надзора се работи непрекъснато", коментира Иван Шишков.

По темата за санирането министър Шишков подчерта, че до март 2023 г. то е със 100% финансиране от държавата, а от март е с 20% съучастие на етажната собственост.

"От предишната програма останаха сгради, които бяха с готови проекти, с разрешение за строеж. Те могат да бъдат финансирани, ако по най-бързия начин си приведат документацията в съответния ред. Който успее да влезе в срока до март 2023 г., ще има финансиране, което ще е 100%, другите ще останат с финансиране 80%. Но и при 80% е достатъчно изгодно за самата етажна собственост."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев