АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ЩЕ ОБСЪДИ С ДВЕ ГРЪЦКИ КОМПАНИИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПОВЕЧЕ КОЛИЧЕСТВА ГАЗ

Румен Радев
29.08.2022 / 10:33

Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 днес от 11.30 ч. представители на ръководството на компаниите "Gastrade" и "Копелузос Груп". Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис, информираха от прессекретариата на президента Румен Радев, съобщава БНР.

В разговора ще участват служебният премиер Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

С 20-процентен дял държавната компания "Булгартрансгаз" е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен през следващата година. Той ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина от 28 километра. Годишният капацитет е близо 6 милиарда кубически метра синьо гориво, с което ще бъдат диверсифицирани доставките за Балканите. Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз" с 500 милиона кубически метра годишно.

Преди седмица служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви след заседание на Кризисния щаб в енергетиката, че са осигурени количества газ за септември, а до голяма степен и за октомври. В събота от правителствената пресслужба съобщиха, че във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция "Енергетика" в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен служебният вицепремиер Христо Алексиев е заявил, че българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с "Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор, припомня БНР.

Източник: БНР

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев