АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦЕНАТА НА ГАЗА В ЕВРОПА С НОВ ВРЪХ КЪМ 318 ЕВРО ЗА МЕГАВАТЧАС

Газ - цена
25.08.2022 / 13:16

Природния газ в Европа продължава да поскъпва рязко и през днешната търговия, като се настани трайно над 300 евро за мегаватчас (MWh) и към 12,30 часа българско време достигна ценови връх около 318 евро.

Това е ново най-високо ниво от 7-ми март насам, когато газовите фючърси на нидерландската борса TTF скочи рязко към рекордни нива около 345 евро за мегаватчас, преди обаче само в рамките на седмица да се върна също токова рязко надолу към нивата около 100 евро за MWh.

За разлика от тогава обаче, сега природният газ поскъпва устойчиво от средата на юни насам с оглед на намалените доставки на руски газ по "Северен поток 1", като информацията преди дни, че "Газпром" ще спре подаването на синьо гориво по този ключово газопровода за три дни - от 31-ви август до 2-ри септември, допринесе за ускоряване на това възходящо движение на газовите TTF фючърси.

Солидно поскъпват и газовите TTF фючърси не само за септември, а и за останалите месеци до края на 2022 г. с оглед наближаващата зима, като днес фючърсите за октомври, ноември и декември и тези за цялото последно тримесечие на годината дори надхвърлят цена от 320 евро за мегаватчас. Газовите фючърси и за първото тримесечие на 2023 г. вече се търгуват трайно на нива над 300 евро за MWh, като едва фючърсите за април 2023 г. и тези за второто тримесечие догодина са малко под това ниво (около 295 - 285 евро за мегаватчас).

Цените на газа в Европа продължават да вървят стръмно нагоре и заради отложеното рестартиране на завода за втечнен природен газ Freeport в САЩ, откъдето се изнасяше солидна част от втечнения природен газ за стария континент. Freeport LNG отложи за края на ноември от планираното за октомври рестартиране на завода за втечнен природен газ, който е офлайн от юни насам след пожар. Пълното възстановяване на работата вече се очаква да бъде факт чак през март догодина (към края на зимния сезон).

Допълнително прекъсване на работата в норвежкия завод за преработка на газ Kollsnes е друг от фактори, стоящи за продължаващото силно поскъпване на цената на газа, както и цяло по-голямото търсене на газ от Северно море, казаха анализатори от Refinitiv.

"Септември ще доведе до сериозна профилактика на Норвежкия континентален шелф и в същото време очакваме няколко съвпадащи прекъсвания на изходните терминали за норвежки газ“, каза Касия Пиасковска, газов анализатор в Refinitiv. Потоците ще бъдат засегнати от поддръжка и прекъсвания на няколко полета, включително Oseberg, Sleipner, Gullfaks и Gina Krog, както и на други съоръжения.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев