АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТРОЛЪТ ПОСКЪПВА, СЛЕД КАТО РИАД ПРЕДУПРЕДИ ЗА ВЪЗМОЖНО НАМАЛЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО В "ОПЕК +"

Петрол
23.08.2022 / 15:04

Петролът поскъпва с близо 2% по време на търговията във вторник, след като Саудитска Арабия предупреди, че "ОПЕК +" може да намали производството, за да ограничи поевтиняването на черното златото и за да стабилизира волатилния петролен пазар.

""Изключителната“ волатилност и липсата на ликвидност означават, че петролните фючърси са все по-откъснати от фундаментите", заяви за агенция Блумбърг саудитският министър на петрола принц Абдулазиз бин Салман.

Неговото изявление ограничи новото рязко поевтиняването на петрола по време на търговията в понеделник и предизвика рязък отскок на цените на важната енергийна суровина, който отскок продължава и през днешната търговия.

През обедната европейска търговия октомврийските фючърси на петрол Брент се повишават с 1,7% над 98 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 1,8% над 92 долара за барел. Седмица по-рано бях достигнати най-ниските ценови нива от началото на руската инвазия в Украйна с оглед на засилващите се притеснения от предстояща световна рецесия и по-слабо търсене на петрол в резултат на това.

Фючърсите на петрол Брент се понижиха до 91,50 долара за барел (най-ниско ценово ниво от началото на февруари 2022 г.), а тези на американския лек суров петрол - до 85,75 долара за баел (най-ниска цена от края на януари 2022 г.).

Петролът претърпя бурен период на търговия след нахлуването на Русия в Украйна на 24-ти февруари. "ОПЕК +" пък отмени всички съкращения на производството си, направени по време на коронавирусната пандемията, но саудитският принц Абдулазиз предположи, че картелът може да се наложи отново да затегне производството, когато се срещне следващия месец, за да обсъди общите си производствени квоти.

"Спорно е дали намаляването на добива на ОПЕК или във формата "ОПЕК +" след септември е оправдано“, посочи Тамас Варга, анализатор в PVM Oil Associates и добави: "Разбира се, че картината ще бъде различна, ако намаляването на производството бъде наложено поради потенциалното завръщане на Иран на петролния пазар".

Петролните фючърси са загубили около една четвърт от стойността си от началото на юни, тъй като ескалиращите страхове от икономическо забавяне заплашват перспективите за търсене. Потенциалното съживяване на ядрената сделка с Иран, което може да доведе до скок с около 2,5 млн. барела в износа на суров петрол от водещия производител в рамките на ОПЕК, също допринесе за това поевтиняване.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев