АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА СЕПТЕМВРИ ИМА ОСИГУРЕНИ КОЛИЧЕСТВА ГАЗ, ОТ ОКТОМВРИ НАТАТЪК НЯМА ТАКИВА

 Брифинг след заседание на Кризисния щаб по енергетика
22.08.2022 / 15:02

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива, заяви на брифинг в МС служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката.

Алексиев посочи, че щабът работи едва от три седмици, а в началото работата му е била концентрирана в това да събере необходимата информация.

"Проблемите, които са натрупани, са много", отбеляза той и допълни, че щабът се е концентрирал първоначално върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на "Булгаргаз".

"Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата държава. изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", посочи вицепремиерът и транспортен министър.

Според Христо Алексиев "каквито и доставки да искаме да осигурим, те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени".

"За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива", посочи служебният вицепремиер.

По думите му осигуряване на необходимите количества природен газ трябва да бъде на възможно най-добрите цени.

Алексиев допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание.

Aлексиев също така отбеляза, че по отношение на газа, поради факта, че няма действащ парламент, е договорено, че ако има предложения за компенсации на бизнеса, то такива трябва да бъдат подготвени като законодателна инициатива, да преминат всичките нужни процедури и да бъде внесен в новото Народно събрание.

Енергийният министър Росен Христов пък заяви на днешния брифинг, че интерконекторът от Гърция е договорено да се пусне на 1-ви октомври.

Енергийният министър Росен Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с американски втечен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват едва трета от нуждите за октомври. Месеците ноември и декември обаче не са обезпечени, посочи Христов.

"Количества газ за септември са осигурени, до голяма степен са осигурени и за октомври. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената", отбеляза още енергийният министър и добави:

"Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври".

Росен Христов подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Той съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ:

Неизбежно е България да преговаря с "Газпром" за доставки на газ, заяви още енергийният министър.

"Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър".

Министърът съобщи също така, че започва кардинално преструктуризиране на "Топлофикация" - София, определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза, че бизнесът не може да работи на цените на синьото гориво в момента. Поносимата цена е 200 лева за мегават час. Над 250 лв. трябва де търсят компенсации:

"Нямаме алтернатива на договора с "Газпромекспорт" в ценово отношение", подчерта Велев.

Според синдикатите при цена на природния газ от над 250 лв. на мегават ще бъдат затворени предприятия. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" каза, че синдикатите настояват да се гарантира доставка на най-евтиния газ, както и да се ограничи износът на ток.

Щабът беше създаден от служебния премиер Гълъб Донев, веднага след като новият кабинет, назначен от президента, встъпи в длъжност. Целта на щаба е да овладее кризата в енергетиката, да предложи решения за сигурност на доставките, както и механизъм за контрол на цените на горивата.

Щабът се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него участват представители на държавната агенция "Национална сигурност", на енергийния регулатор, на работодателите и синдикатите, както и министърът на енергетиката.

В началото на август служебният енергиен министър Росен Христов предупреди, че ситуацията с доставките на газ е сериозна и има недостиг на договорените количества синьо гориво до края на годината.

Преди ден Христов обяви, че правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ за страната ни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев