АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧАСТНИЦИТЕ ОТ 16 ЧИТАЛИЩА В ОБЩИНА СЛИВЕН СПЕЧЕЛИХА МНОЖЕСТВО ОТЛИЧИЯ НА СЪБОРА В КОПРИВЩИЦА

Копривщица - 1
10.08.2022 / 21:32

Шестнайсет читалища от община Сливен взеха участие в XII Национален събор на българското народно творчество, който се проведе от 5 до 7 август в Копривщица. В групите участваха 350 самодейци, на възраст от 10 до 78 години.

На 6 август, на втора фестивална сцена, те представиха автентично пресъздадени песни и танци, както и обредите „Пеперуда“, „Камили“, „Малка пита на новородено на 40-ия му ден“, „Чилик“, фрагмент от сватба – палене на кърпата на свекървата и на калпака на свекъра, кукерски игри. Груповите и индивидуални изпълнители от общината събираха овациите на организаторите и на международната публика. Те впечатлиха професионалното жури и заслужено получиха множество златни медали, грамоти и отлични оценки за цялостно представяне.

„С радост можем да се поздравим за добре свършената работа и за това, че постигнахме поставените цели - да осигурим финансово и логистично обезпечаване за участието в този традиционен и емблематичен национален събор, да създадем организация за стройното протичане на няколкочасовата програма и да „оберем“ златните медали на журито“, коментираха експертите от направление „Култура“ в Община Сливен. Транспортът на групите с осем автобуса, както и разходите за сценична изява, бяха за сметка на бюджета.

От своя страна общинското ръководство поздрави читалищата и самодейците за отличното им представяне и им благодари за това, че са посветени на родолюбивата кауза да предават традициите от поколение на поколение.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев