АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАНОВ: "БУЛГАРГАЗ" Е ЗАКУПИЛ РУСКИ ГАЗ С ПОСРЕДНИК И НИ ГО ПРЕПРОДАВА С 20 ЕВРО ПО-СКЪПО

 Иван Иванов
03.08.2022 / 09:18

"Булгаргаз" е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ. Това съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Не сме получили никакви документи за разтоварване на 7 танкера с втечнен газ, посочени от Кирил Петков. Договорките за 7 танкера това е по-леката страна на доставките, защото количества в района на Източното Средиземноморие има в достатъчен обем, сложното е имено инфраструктурата и затова правителството в оставка не се обвърза с инфраструктурата, това значи резервиране на капацитет било от Ревитуса или от Турция и слотове, на които да се разтовари газът. Това са пропуснатите възможности този въпрос да се реши. Сега ние прекупуваме капацитет за пренос и това ще има по-голяма цена, особено за Ревитуса, добави Иванов.

КЕВР ще поиска спешна среща с енергийния министър на служебното правителство, решаването на проблемите с газа е най-важният въпрос. За месеците ноември и декември няма свободни слотове, няма резервиран капацитет за пренос, затова трябва да се преговаря и да се реши този проблем, посочи Иванов.

В някои отношения КЕВР има ограничени правомощия за цената на газа, тя не определя цената, а само я утвърждава. След последните драматични увеличения на цената, почти 300 лева за мегаватчас, започваме да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение на функциите на "Булгаргаз". За газовите дружества доставките трябва да са на принципа на минимални разходи. Ще търсим решения и за топлинната енергия. За исканото увеличение с 60% на цената на газа, в последните 3 седмици ние не можем да реагираме реактивно на това, нямаме възможности. Но е крайно необходимо, за да може българските потребители да са спокойни, да се вземат три мерки. Първо, трябваше още от 31 март, когато излезе указът на Путин, "Булгаргаз" и правителството чрез енергийния министър да започнат разговори за търсене на възможност за дългосрочен договор за природен газ. Дългосрочният договор трябваше да е подготвен досега и бяха пропилени 4 месеца. Втора мярка е до края септември да стане пускането в експлоатация на интерконектора Комотини – Стара Загора, каза Иванов. Там има подписан акт 14, предстои подписването на акт 15 и 16. Ако се пусне по-бързо това ще намали цената на газа за потребителите.

До 2023 г. трябва да се завърши терминалът в Александруполис, с 20% сме съдружни участници там, и тогава няма както сега да се казва, че няма слотове до края на годината, където се извършва разтоварване на танкери, а България ще има гарантирани доставки чрез този терминал за регазификация. По този начин цената на газа за потребителите ще намалее през октомври, каза Иванов.

За цената на топлоенергията, той посочи, че тази за месец юли остава непроменена. Ако има драматична промяна в цената на газа, е възможно да се стигне до ново решение за актуализиране на цените на 1 януари. Проблемът при топлофикациите е обвързаността с газа. Топлофикация София потребява почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Заложената прогнозна годишна цена е 120 лева на мегаватчас, а виждате че, решението за август вече е 300 лева на мегаватчас, как няма да трупа загуби Топлофикация, като купува на по-висока цена, а продава на по-ниска цена. Решението ще се търси на базата на решение на оказване на финансова подкрепа. Ако спре Топлофикация -София, това значи по-голямата част от софиянци да преминат към потреблението на ток, а това може да съсипе цялата електроенергийна система, посочи Иванов.

Топлофикация София не е в състояние да плати дълговете си към "Булгаргаз". Трябва да има подкрепа от държавата, смята, че е решението на проблема Иванов.

Хората да са спокойни за цената на електроенергията, уточни още той.

За завръщането му на поста председател на КЕВР, Иванов каза, че било очаквано за него. „Завръщането ми се дължи на недостатъчната компетентност на управляващите, които допуснаха груба грешка, по време на избора на председател промениха Закона за енергетиката, което е недопустимо. И така КС обяви решението за противоконституционно. Аз заявих, че мога да се върна само ако има решение на Народното събрание и се върнах с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност“, подчерта Иван Иванов.

Източници: БНТ, БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев