АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРЪТ НА "АЛ КАЙДА" АЙМАН АЛ ЗАУАХИРИ Е УБИТ ПРИ АМЕРИКАНСКА АТАКА В КАБУЛ

 Айман ал Зауахири
02.08.2022 / 08:57

71-годишният египтянин е бил отстранен при атака на ЦРУ с безпилотен самолет, осъществена в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта.

"Беше въздадена справедливост и този терористичен лидер вече го няма. Хората по целия свят вече няма нужда да се страхуват от този зъл и решителен убиец. Съединените щати продължават да демонстрира своята решителност и способност да защитава американския народ от тези, които искат да ни навредят. Независимо от това колко време ще отнеме и къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", подчерта Байдън.

Зауахири пое ръководния пост в терористичната организация след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г. Двамата бяха планирали заедно атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3 хиляди души.

Зауахири беше един от най-издирваните от американските власти терористи и за него имаше обявена награда от 25 милиона долара, припомня Би Би Си.

Говорителят на талибаните Забихула Мудхажид потвърди, че атака е била осъществена. В изявление той я определи като нарушение на "международните принципи".

Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар срещу "Ал Кайда" след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 г., коментира Ройтерс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев