АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ПРИОРИТЕТИТЕ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Румен Радев
02.08.2022 / 08:51

Държавният глава Румен Радев ще представи задачите и приоритетите на назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Това ще стане на церемония от 12 часа на "Дондуков" 2.

В изпълнение на конституционните си задължения вчера президентът указите за разпускане на 47-ото Народно събрание, като за 2 октомври са насрочени предсрочните парламентарни избори.

С отделен указ, считано от днес, Радев назначи четвъртия от 2017 г. служебен кабинет.

На посочения за служебен премиер Гълъб Донев държавният глава Румен Радев гласува доверие и в предходните три свои служебни правителства, в които Донев бе социален министър.

Четирима вицепремиери влизат в състава на този кабинет, който ще управлява държавата до избирането на редовен. Христо Алексиев е вицепремиер по икономика и транспортен министър, Иван Демерджиев е с ресор обществен ред и сигурност като поема и МВР. Завръща се отново и Атанас Пеканов, който отново поема управлението на европейските средства, а Лазар Лазаров е вицепремиерът и социален министър, който ще координира политиките в сектора.

Съставът на служебният кабинет се допълва от още 16 министри.

Задачите по време на този мандат със сигурност са да се организират и проведат честни и демократични избори, както и да се вземат важни решения продиктувани от кризите в енергетиката и инфлацията на фона на предстоящите зимни месеци.

Президентът и назначените министри носят изцяло отговорност за стабилността на държавата и работата на институциите, очакват се решения за доставките на газ, изплащане на компенсации изпълнение на вече гласувани антикризисни мерки за хората и бизнесът, които може и да бъдат надградени ако се намерят възможности в бюджета.

Какво още ще постави като неотложни задачи пред кабинета държавният глава ще чуем в обедните часове, когато е предвидена и церемонията по представяне на приоритетите.

В състава на служебния кабинет, освен вицепремиерите, влизат още 16 министри.

Сред тях - Росица Велкова, която ще приеме поста на финансов министър от Асен Василев. До вчера тя беше заместник - министър, който отговаря за държавния бюджет.

Министърът на отбраната Драгомир Заков ще отстъпи правомощията на Димитър Стоянов, който досега работеше като секретар на президента Румен Радев.

Предаването на щафетата става на фона на очаквания за придвижване на въпроса за покупката на нови осем изтребителя Ф-16.

Надеждата на отиващия си министър Заков е, че офертата на стойност милиард и 320 милиона долара ще бъде придвижена от служебния кабинет, за да може решението да бъде взето възможно най- бързо след сформирането на редовен кабинет и парламент. Предложението важи до 1 ноември, обясни Заков.

През 2017-та година Димитър Стоянов застана в защита на Румен Радев, по обвиненията, че е лобирал за новите изтребители "Грипен".

„Изборът на нов тип боен самолет, трябва да е и експертно, и политическо“, смяташе тогава Димитър Стоянов. Експерти наскоро предупредиха, че купуването на втори нови самолети би блокирало така нужната модернизация на Сухопътните войски.

Служебният кабинет ще трябва да решава и въпроса кой ще замества МиГ-29, ако първите нови Ф-16 не дойдат на време.

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов ще предаде поста на Георги Тодоров.

Няколко реформи ще трябва да са във фокуса на политиките на служебния министър. Една от тях е свързана с отпадането на хартиените варианти на "синия талон" за колата и стикера за "Гражданска отговорност". Други със заявяването на услуги без електронен подпис, само с електронна идентификация, отпадане на удостоверенията, които администрацията изисква от гражданите, пълната електронизация на административни процеси, задължение за водене на регистри в електронен вид.

Промените в Закона за електронното управление бяха приети на последното правителството заседание. Но без наличието на парламент, няма как да станат факт. Новият министър обаче може да реши дали да натисне "Електронно обслужване" за побързат със създаването на електронната идентификация. Дори и сега дружеството да е заето с предсрочните избори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев