АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАБОТОДАТЕЛИ: ИСКАМЕ ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ДОСТАВКИТЕ ОТ "ГАЗПРОМ ЕКСПОРТ", КИРИЛ ПЕТКОВ ГОВОРИ НЕИСТИНИ

Работодатели: Искаме възобновяване на доставките от "Газпром експорт", Кирил Петков говори неистини
01.08.2022 / 19:02

Наясно сме, че сме поставени в условията на тежка политическа криза, но в настоящия момент много по-страшна е енергийната и икономическа криза особено за бизнеса, който не може да пренастрои производството си на други енергоносители за месеци дори. Нека политиците ни престанат с непремерените, неразумни и национално безотговорни действия и говорене. Грешките са направени, но трябва спешно да бъдат поправени, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли, се казва в писмото.

Това пише в отворено писмо Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

На 27 юли т.г. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за пореден път призова за спешни мерки за осигуряване на необходимите количества и при разумни цени на природен газ, вкл. да бъдат възобновени спешно доставките от ООО "Газпром експорт", съгласно съществуващия договор.

В отговор на този наш призив, на 28 юли т.г. министър-председателят в оставка оповести намерение за сключване на договор с неизвестен за обществото американски доставчик за седем танкера с втечнен газ, но "пропусна" да даде достатъчна информация относно ценовите условия, трасетата за доставка и други важни обстоятелства, които българският бизнес, а и българското общество следва да знаят.

Всъщност, танкерите не са седем, а три - останалите четири са за следващата година и са непотвърдени. Въпросните три танкера за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите ни количества. Освен това, няма осигурен капацитет - нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България.

Дори по някакво чудо да се намери начин втечненият газ да стигне до България, той ще е с 35-40% по-скъп от газа по договора с "Газпром експорт". А като се добавят и неустойките, които ще платим по клаузата "вземи или плати" в договора ни с "Газпром експорт", този газ ще ни излезе три пъти по-скъп от този, който имаме, но не взимаме.

За всички разумно и обективно мислещи хора е повече от ясно, че е безалтернативно възстановяването на доставките по съществуващия ни договор с руската страна. Вече станаха ясни откровените неистини за оскъпяване с 11% при превалутирането - не се оскъпява с нито цент! Ако правителството не е наясно как се прави превалутиране, да се консултира с колегите си в Италия, Германия, Франция, Австрия, Словакия и Унгария, пишат още от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Междувременно природният газ в Европа поскъпна с 4,24 процента към 11:15 часа българско време, показват данните от лондонската борса ICE. Към момента фючърсите за септември на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при 199,09 евро за мегаватчас или над 2030 долара за 1000 куб. метра.

Борсата затвори на цена от 190,92 евро за мегаватчас в петък вечерта. Тази сутрин в 9:00 часа българско време търговията започна от 190 евро за мегаватчас. Днешната цена до момента все още е далеч от постигнатия исторически максимум на 27 юли - 205,77 евро за мегаватчас.

На "Газов хъб Балкан" в сегмента "ден напред" природният газ с ден за доставка за днес, 1 август, е с 18,22 на сто по-скъп (318,01 лева за мегаватчас) спрямо ценатата с ден за доставка за вчера - 269 лева за мегаватчас.

В сегмента "в рамките на деня" до момента все още не са реализирани сделки. Референтната цена за днес, 1 август, е 318,01 лева за мегаватчас.

Същевременно бе съобщено, че "Газпром" подава природен газ за Европа транзитно през Украйна в обем 41,7 милиона кубични метра на 1 август през газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа". Това количество е потвърдено от украинската страна. Заявки за пренос през станция "Сохрановка" не се приемат, съобщи пред журналисти представител на руската енергийна компания, цитиран от ТАСС.

Вчера обемът на изпомпване на синьото гориво е бил 42,2 милиона кубични метра.

На 10 май операторът на газопреносната мрежа на Украйна (ОГТСУ) обяви, че от 11 май спира транзита към Европа през станция "Сохрановка" поради форсмажорни обстоятелства с твърдението, че компанията не може да упражнява контрол върху граничната компресорна станция "Новопсков" в Луганска област.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев