АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАНЯ НУШЕВА: КОГАТО ИЗБИРАТЕЛИТЕ СЕ ОТДРЪПВАТ ОТ ПАРТИИТЕ, НЕ Е ВИНОВНА ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА

 Ваня Нушева
01.08.2022 / 11:28

Усилията на организиращите изборите трябва да се насочат към добра информационна кампания за избирателите и адекватно обучение на избирателните комисии.

Това мнение изрази пред БНР Ваня Нушева, преподавател по политическо поведение, избирателни системи и изборна администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Политическите партии имат интерес избирателите им да бъдат максимално мобилизирани и да отидат до урните, посочи тя.

"Всички политически партии би трябвало да насочат вниманието си към това да информират избирателите си и да ги обучат. Видяхме на предишните избори, че партиите, които насочиха вниманието си не към оспорване на правилата и създаване на недоверие към машините, а към обучение на избирателите, получиха това, което очакваха – успяха да мобилизират своя потенциален електорат, така че да гласува без притеснение от машините", коментира Нушева в предаването "Преди всички".

Когато избирателите отдръпват своята подкрепа от политическите партии, не избирателната система е виновникът, смята Ваня Нушева.

"Появата на нови политически субекти може да бъде оценявано като ответна реакция на избирателите, които търсят своето представителство в парламента. Това, което обаче трябва да отчетем, е, че през последните години има много отчетлива тенденция, не само в България, за възход на политически субекти, които действат спонтанно, без ясни структури, без дефинирана визия."

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев