АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА КОМИСИЯТА ПО ЕНЕРГЕТИКА В БУНДЕСТАГА СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА "СЕВЕРЕН ПОТОК" 2

Клаус Ернст
29.07.2022 / 21:59

Клаус Ернст заяви, че няма значение по коя тръба ще се пренася газът до Германия, защото "той все още си остава руски".

Германия все още се нуждае от руски газ, така че газопроводът "Северен поток 2", който е завършен, но не е сертифициран, може да се използва за доставки, ако няма други възможности. Това мнение изрази Клаус Ернст, ръководител на комисията по енергетика и климат в Бундестага, в разговор с ТАСС в петък.

"По принцип няма значение по коя тръба се доставя газ за Германия. Все пак това е руски газ. В този смисъл въпросът за "Северен поток 2" е по-скоро символичен. Ако няма други възможности, независимо от причините, и ако в крайна сметка доставките на газ могат да бъдат осигурени само със "Северен поток 2", тогава трябва да говорим за пускането му в експлоатация възможно най-скоро", заяви Ернст, който е представител на левицата в Германия.

През последните седмици германското правителство неколкократно заяви, че не планира да използва "Северен поток 2", тъй като газопроводът не е сертифициран.

Ернст се противопостави на специална руска военна операция в Украйна, но заяви, че въпросът за доставките на газ в тази ситуация не трябва да се обсъжда. "Трябва да се използва всичко, за да се осигурят доставките на газ. Това трябва да бъде основната цел на федералното правителство", каза политикът. "Ако [министърът на икономиката и опазването на климата] Роберт Хабек настоява Русия да спазва договорите, това показва, че газът е необходим. И няма значение по какъв канал ще бъде доставена", добави ръководителят на комисията.

Представителят на левицата изказа предположение, че пълната липса на газ може да се превърне в "социална експлозия" във ФРГ. "Знам, че много граждани са наясно с това и искат да намерят решение на този въпрос", каза той. "Германия трябва да започне преговори с Русия за това как ще бъдат уредени бъдещите енергийни доставки", каза политикът.

За състоянието на енергийните доставки в Германия

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше тя да бъде завършена до края на 2019 г., но работата се забави заради санкциите на САЩ. Тръбопроводът се състои от две нишки с общ капацитет 55 млрд. куб. м годишно, които минават от руския бряг през Балтийско море до Германия. След посещението си в Техеран, където миналата седмица участва в срещата на върха в Астана, руският президент Владимир Путин заяви, че пускането на "Северен поток 2" е един от начините за увеличаване на доставките на руски газ за Европа, въпреки че половината от капацитета на газопровода вече е запазен за вътрешно потребление.

Германия изпитва затруднения с получаването на газ по газопровода "Северен поток". От средата на юни тръбопроводът работи само с 40 % (67 милиона кубични метра на ден) от максималния си капацитет поради късното връщане на газовите турбини след ремонт заради канадските санкции срещу Русия. От сряда насам изпомпването е намалено до 20%.

Понастоящем Германия намалява зависимостта си от руските енергийни ресурси. Планът е да се откажем от въглищата и петрола в рамките на една година, но поне през следващата година ще е необходим газ от Русия. Преждевременното оттегляне би довело до сериозни икономически загуби и до спиране на производството.

Федералната република се подготвя да пести енергия на фона на намаляването на доставките на газ. Различните градове имат свои собствени идеи: някои отказват да затоплят водата в обществените плувни басейни, други са решили да не осветяват интересни места. Така например действащият кмет на Берлин Франциска Гифай предложи да се изключва осветлението на Бранденбургската врата след полунощ, за да се пести енергия.

По-рано DPA съобщи, че германските министерства също обмислят мерки за намаляване на потреблението на енергия. По-специално, в редица отдели решиха през лятото да охлаждат климатизираните помещения само до 26 градуса, като изключения ще се правят само за сървърните помещения, където температурата трябва да е по-ниска. По този начин Министерството на икономиката и опазването на климата иска да намали потреблението на електроенергия с 40% още това лято. Мерки са предприети и от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и Министерството на здравеопазването, където на покривите се монтират слънчеви панели, а на прозорците се поставят отразяващи фолиа, за да не става прекалено горещо в сградите.

Нарастващи цени на енергията

Вестник Bild, позовавайки се на прогнози на Германската асоциация за жилищно строителство, съобщи по-рано, че увеличението на цените на електроенергията в Германия през 2022 г. ще бъде по-осезаемо за потребителите, отколкото се смяташе досега. Асоциацията предполага, че допълнителните разходи за едночленните домакинства ще бъдат 2700 евро годишно, а за четиричленните - 5000 евро.

Цените на енергията в Германия се повишават от края на миналата година. Тенденцията се ускори след началото на специалната военна операция на Русия в Украйна. По данни на Федералната статистическа служба на Германия цените на енергията са се повишили с 38% през юни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев