АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ЩЕ УДОВЛЕТВОРИ ИСКАНЕТО НА САЩ ЗА РАЗГОВОРИ, "КОГАТО ВРЕМЕТО ПОЗВОЛИ"

Министърът на въпшншти работи на РФ Сергей Лавров и Блинкен
29.07.2022 / 14:14

Лавров "ще обърне внимание на това искане, когато времето позволи", заяви пред журналисти говорителката на министерството Мария Захарова, визирайки искането на Вашингтон за телефонен разговор между Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

По-рано в четвъртък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви на пресконференция, че САЩ "са дали ясно да се разбере на Руската федерация, че искаме да проведем разговор между държавния секретар Блинкен и външния министър Лавров". Говорителят на Държавния департамент обаче призна, че не разполага с "актуална информация" за евентуални дати за разговор, като добави, че двете страни "продължават да обсъждат това по съответните канали".

В четвъртък Захарова заяви, че руският външен министър в момента "има натоварен график с международни контакти", включително среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество и някои двустранни срещи.

САЩ планират да използват разговора, за да предприемат последващи действия във връзка със своето "съществено предложение" за освобождаването на двама американци, които понастоящем са задържани в Русия: баскетболистката Бритни Грийнър, която беше арестувана по обвинения в контрабанда на наркотици, и Пол Уилън, който беше затворен по подозрение в шпионаж.

В сряда Блинкен заяви пред журналисти, че се надява в разговор с Лавров да "ускори усилията за връщането им у дома". По-рано CNN съобщи, че САЩ може да са готови да разменят Грийнър и Уилън за руския търговец на оръжие Виктор Бут, който през 2012 г. беше осъден на 25 години затвор в САЩ, след като беше обвинен във въоръжаване на терористична група и заговор за убийство на американски граждани.

Блинкен не потвърди официално доклада и не спомена името на Бут по време на последния си брифинг за пресата, въпреки че му беше зададен директен въпрос за него. Вместо това той заяви, че иска "да се увери, че представеното от нас предложение има добри шансове за развитие" В отговор Москва заяви, че преговорите със САЩ за размяна на затворници не са дали резултат, и добави, че при разговорите по този въпрос трябва да се зачитат интересите и на двете страни

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев