АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАБОТАТА НА НС ЩЕ ПРИКЛЮЧИ С ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ

Народно събрание
29.07.2022 / 09:04

Парламентът ще обсъди на първо четене два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки, предвижда програмата на Народното събрание. Единият законопроект е на Ивайло Мирчев ("Демократична България") и група народни представители, другият е на трима депутати от "Продължаваме Промяната" - Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Иванова. Измененията са първа точка в предвидения дневен ред за днес.

Със законопроекта на Ивайло Мирчев и група народни представители се цели осигуряването на финансова независимост на проектанта и строителния надзор от строителя.

Предлага се прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти. Според вносителите водещата роля на строителя като участник в обществени поръчки му дава преимущество пред проектанта и строителния надзор, а чрез финансовата независимост на проектанта и на упражняващия строителен надзор от строителя ще се постигне изготвянето на по-качествени проекти и по-обективен контрол върху изпълнението на строителните дейности.

Със законопроекта на "Продължаваме Промяната" (ПП) се цели преодоляване на инфлационния риск. Епидемичната обстановка, нарушените канали на доставка на суровини и военният конфликт между Руската федерация и Украйна са причина за инфлационния процес, посочват вносителите. Промените създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация и обхваща изпълнени и предстоящи дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция, модернизация, доставки и услуги. Предвижда се индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет.

В общественото обсъждане на промените, предложени от ПП, са участвали от Агенцията по обществени поръчки, Националното сдружение на общините в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите в България. Участниците в дебата единодушно изразиха пълната си подкрепа към законопроекта, като посочиха, че предложенията са наложителни, се казва в доклада на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

В програмата за днес е предвиден и редовен парламентарен контрол.

Първи на въпроси на депутатите ще отговаря вицепремиерът Борислав Сандов за планирано изграждане на инсталация за термично третиране на опасни и неопасни отпадъци от "Петрургия" ЕООД в находище "Върбовка", с. Върбовка, общ. Павликени, обл. Велико Търново.

Вицепремиерът Гроздан Караджов ще отговаря на три въпроса.

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов ще отговори на въпрос за посещение в Турция.

Четвърта ще отговаря външният министър Теодора Генчовска за присъединяването на България към Шенгенското споразумение.

Последен ще отговаря Драгомир Заков, министър на отбраната в оставка. Към него са отправени два въпроса – за продажба на имоти, определени за развръщане на временни приемателни центрове и за лечение на украински военнослужещи в България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев