АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА НА КОВИД КАРТАТА - ПРЕДПРИЕТИ МЕРКИ ОТ ОБЛАСТНИЯ КРИЗИСЕН ЩАБ

Областният управител на област Сливен  Веселин Вълчев свика онлайн заседание на Областния кризисен щаб
27.07.2022 / 13:55

Областният управител на Сливен област Веселин Вълчев свика заседание на Областния кризисен щаб във връзка с новата здравна криза, предизвiкана от растящата бройка на заразените с коронавирус в Област Сливен. Заседанието бе проведeно онлайн, в специализирана платформа, за да се намали контактът и рискът за присъстващите.

Участие взеха всички институции от областта, които имат отношения. Д-р Иванова И.Д. Директор на РЗИ Сливен и д-р Калева, алармираха, че бройката на заболелите расте всяка седмица. Тази седмица за областта тя е 287 диагностицирани на домашно лечение. От тях – общ. Сливен – 227, общ. Нова Загора – 47, общ. Твърдица – 3, общ. Котел – 10. А хоспитализираните към момента са 43 за областта. Влиза се в етап 2 от мерките, разписани в националния план за справяне с Ковид кризата.

Въведено е задължителното носене на маски в болничните заведения, аптеките, градския транспорт и препоръчително на места със струпване на хора. Изготвен е график и вече се правят проверки на посочените места от представители на РЗИ-Сливен. При проверките е оказан отказ за носене на маска от управител на аптека. В такива ситуации се сигнализират органите на реда и се налага глоба. Друго, което са установили експертите при проверките е, че хората не спазват мерките. Получават се струпвания в болничните заведения и аптеките, често хората не носят маски.

Очаква се в МВР да се създаде организация и график, с който по всички райони да се оказва съдействие на проверяващите институции.

РЗИ-Сливен напомня:

 Съгласно действащите разпоредби, болните се поставят под карантина за 10 дни, а контактните лица се поставят под карантина за 7 дни, през които се извършва наблюдение на здравословното състояние.

 Лицата с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 при актуалния щам:

o болки в гърлото, главоболие,

o повишена температура, диария,

o запушен нос, хрема,

o гадене / повръщане, загуба на апетит,

o отпадналост, болки по мускули и стави и др.

следва да се изолират и консултират с лекар.

 При наличие на оплаквания, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

 Спазвайте дистанция на обществените места и избягвайте струпването на хора.

 Ползвайте защитни маски за лице.

 Измивайте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност – използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев