АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТДАВА ПОЧИТ НА СВЕТИТЕ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ

Свети Седмочисленици
27.07.2022 / 12:52

На днешния ден - 27 юли, Българската православна църква отдава почит на Светите братя Кирил и Методий, както и на най-известни им ученици - светите Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий - Светите Седмочисленици.

За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно.

На 27 юли е успението на Свети Климент Охридски

След смъртта на Кирил и на Методий останалите ученици от групата начело с Климент, Наум и Ангеларий бягат от гоненията и достигат до Българи, където срещат спасение и подкрепа.

Българският владетел княз Борис I посреща книжовниците, дава насърчение и държавна подкрепа на тяхното свещено дело. Създадени са 2 главни просветни средища с школи за обучение и скриптории за превеждане от гръцки на старобългарски на християнската книжнина и за нейното разпространение, а също така и за подготовка на свещенослужители за младата българска християнска църква.

Наум оглавява школата в Плиска, която е преместена в Преслав през 893 г. и става известна като Преславска книжовна школа. През 886 г. Климент е изпратен да основе школа в югозападните български земи с център Охрид (Охридска книжовна школа), като дори местните административни и военни власти са поставени в негово подчинение. Житието му разказва, че за 7 години лично е обучил над 3500 свещеници и учители. Към него се присъединява Наум през 893 г.

По този начин, гръцкият език в богослужението и администрацията е заменен с местния български език, разбираем практически от цялото население по българските земи в онези времена.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев