АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ С РАЗЛИЧНИ МЕРКИ ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИТЕ С ГАЗА

Газ и солидарност
21.07.2022 / 19:51

Правителството на Испания няма да задължава потребителите на газ да ограничат използваните от тях количества, обяви министъра на енергетиката Тереза Рибера. Тя беше категорична, че Мадрид ще се противопостави на приемането на предложението на Еврокомисията за доброволно съкращаване на потреблението с 15 процента, което обаче може и да стане задължително, ако Брюксел реши, че има опасност от остър недостиг на газ заради пълно прекратяване на доставките от Русия.

Гърция също се противопоставя на предложението на Еврокомисията, заяви енергийният министър Костас Скрекас. Според него на същата позиция са и правителствата на Италия, Франция, Португалия, Малта и Кипър.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто е в Москва за среща с Александър Новак и с руския външен министър Сергей Лавров с надежда да договори допълнителни доставки на газ за Унгария.

Ройтерс цитира съобщение на управляващата партия ФИДЕС, според която Сиярто ще иска допълнителни 700 милиона кубически метра тази година. Съгласно подписания през 2021-lа 15-годишен договор с "Газпром" Унгария трябва да получи 3,5 милиарда кубически метра по газопровода през Турция, България и Сърбия.

Днес правителството на Виктор Орбан реши, че частично отменя от 1 август финансовите облекчения за крайните потребители на синьо гориво в Унгария. Домакинствата ще продължат да се възползват от въведения таван на цената, но до средното ниво на потребление - 1729 кубически метра на година. Когато надхвърлят това ниво, всичко отгоре ще е на цените на спотовите пазари, които в момента са 7 пъти по-високи.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев