АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК: ЕВРОПА ВЕДНАГА ДА СВИЕ ГАЗОВОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ С 15%, ЩЕ ИМА "ОБЩОЕВРОПЕЙСКА ТРЕВОГА"

"Общоевропейска тревога" - няма газ
20.07.2022 / 15:06

Страните от ЕС трябва веднага - още от 1 август, да намаляват потреблението на природен газ с 15% (еквивалент на 45 млрд. куб. м годишно). Този режим на пестене ще продължи през целия отоплителен сезон до 31 март 2023 г. При особено остра криза Европейската комисия може да обяви тревога на ниво ЕС, налагайки задължително свиване на използвания газ от всичките 27 страни членки.

Това са част от предложенията на Еврокомисията в представения днес Европейски план за намаляване на търсенето на газ. Ако бъде одобрен от страните, той ще помогне да се натрупат газови резерви преди да е дошла зимата, както и да се управлява газова криза, ако Владимир Путин реши да продължи със силно ограничени доставки или напълно ги спре. В съобщението от Брюксел директно се говори,че Кремъл използва износа на природен газ като оръжие и почти половината държави от ЕС вече са засегнати.

Незабавните действия ще намалят с поне една трета отрицателния ефект за БВП чрез избягване на непланирани действия в бъдеща критична ситуация, смятат в Брюксел.

"Знаем, че днес е 147-ят ден от войната срещу Украйна, но месеци по-рано Русия започна да намалява доставките за Европа. Днес 20 от държавите са засегнати в различна степен от спрени доставки. Русия ни изнудва, използва енергията като оръжие и Европа трябва да е готова за тотално спиране на газа", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, на брифинг.

Това е законодателно действие на Комисията, с което се определят мерки, принципи и критерии за координирано намаляване на потреблението. Част от тях е определянето на конкретна цел за всяка държава с колко и как да намали с 15% потреблението в продължение на осем месеца и напътствия за изработването на съответните национални планове. Става дума за фокусиране върху заместването на природния газ с други горива и цялостно пестене на енергия във всички сектори.

"Целта ни е да защитим доставките за домакинствата и най-важните потребители като болници, ключови производства на основин продукти и услуги, веригите на ЕС за доставки и конкурентността", се казва в съобщението.

"Всички потребители, обществени администрации, домакинства, собственици на обществени сгради, доставчици на енергия и производители могат и трябва да предприемат мерки за пестене на газ."

Новата регулация, предложена от Европейската комисия, се позовава на конкретен текст (Член 122) от Договора за функциониране на ЕС, засягащ единния пазар:

"Без да се засягат останалите процедури, предвидени в Договорите, Съветът, по предложение на Комисията, може да вземе решение, в дух на солидарност между държавите-членки, относно мерките, съобразени с икономическата ситуация, и по-конкретно ако възникнат сериозни затруднения при снабдяването с определени продукти, а именно в областта на енергетиката.

Когато дадена държава-членка изпитва трудности или е сериозно застрашена от тежки трудности, причинени от природни бедствия или извънредни обстоятелства извън нейния контрол, Съветът, по предложение на Комисията, може да предостави, при определени условия, финансова помощ от Съюза на съответната държава-членка. Председателят на Съвета информира Европейския парламент за взетото решение."

 

"Живеем във времена на големи изпитания, Путин използва газа като политиеско оръжие и ЕС трябва да отвърне с политическо решение. Той се опитва да посее раздор помежду ни, ние можем да се справим, като защитаваме европейската солидарност", каза Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия.

Ако нищо не направим и тотално спрат руските доставки, със сигурност ще има дефицити, които ще засегнат абсолютно всяка страна, тъй като ще пострадат обвързаните помежду си икономики на единен пазар, каза Тимерманс.

Какво е "Съюзна тревога" и как се задейства

На същото основание се предлага Еврокомисията да получи правомощия да обявява (след консултиране с държавите членки) на "Съюзна тревога" относно доставките на газ. С нея ще се налагат задължителни съкращения за всички страни:

- задейства се, когато има значителен риск от остър недостиг в газовите хранилища или изключително голямо търсене на газ;

- до септември 2022 г. държавите трябва да обновят плановете си за извънредна ситация в енергетиката, за да покажат как възнамеряват да постигнат целта за намалено потребление;

- на всеки два месеца трябва да се изпращат до Европейската комисия национални доклади затова докъде е напреднал процесът;

- държавите членки, искащи помощ от газови доставки по линия на европейската солидарност, трябва да демонстрират какво точно да предприели за намаляване на търсенето вътре в страната.

Страните членки могат да стимулират пестенето на енергия в производството с аукциони или търгова система за енергийни доставки.

Временна кризисна рамка за държавната помощ, одобрена от Комисията днес, позволява правителствата да предлагат компенсации.

Европейската комисия ускорява и работата по разнообразяване на доставките, включително съвместните покупки на газ. Днес Урсула фон дер Лайен заяви, че тази категория доставки вече е увеличена с една трета.

Всяко количество природен газ, спестен това лято, е енергия, съхранена, за да е достъпна през зимата, призовават от Еврокомисията. Днешното ѝ предложение е резултат от консултации със страните членки и бизнеса и цели изпреварващи мерки, които да намалят щетите.

Как се определя кое е важно

В текста се признава, че приоритет би трябвало - където е възможно да се дава на преминаване към възобновяеми или по-чисти източници, "но може да се наложи включване на въглищни, петролни и ядрени мощности за извество време, като така се избягва дългосрочното завръщане към този вид енергия.

• Обществено значими - сектори, включително здравеопазване, храни, безопасност, сигурност, рафинерии и отбрана, както и предоставяне на екологични услуги;

• Трансгранични вериги за доставки - сектори или индустрии, предоставящи стоки и услуги от решаващо значение за гладкото функциониране на веригите за доставки в ЕС;

• Повреждане на инсталации - да се избегне ситуация, в която не могат да възобновят производството без значителни забавяния, ремонти, регулаторно одобрение и разходи;

• Възможности за намаляване на газа и заместване на продукти/компоненти - степента, до която индустриите могат да преминат към вносни компоненти/продукти и степента, до която търсенето на продукти или компоненти може да бъде задоволено чрез внос.

Източник: dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев