АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС: 4 ЗАКОНОПРОЕКТА РАЗГЛЕЖДАТ ДЕПУТАТИТЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Народно събрание
15.07.2022 / 08:56

Депутатите ще обсъдят на първо четене четири законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Два от законопроектите са внесени от Костадин Костадинов, председател на ПГ "Възраждане", и група народни представители. Другите два са съответно на Министерския съвет и на ПГ "ГЕРБ-СДС".

С предлагания от Министерския съвет законопроект се регламентира индивидуално право на бащата (осиновителя) на отпуск в размер на два месеца за отглеждане на дете до навършване на осемгодишна възраст, в случай че не е ползвал прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете. Също така се предоставя право на работника или служителя да поиска изменение на трудовото правоотношение с цел съвместяване на личния и професионалния живот, както и да получи обоснован писмен отговор от работодателя, когато той не е съгласен, се посочва в мотивите към законопроекта, внесен от правителството. Вносителите отбелязват, че необходимите средства за изплащане на обезщетение при ползване на отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст от бащата (осиновителя) ще бъдат за сметка на предвидените разходи за краткосрочни обезщетения със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.

С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предлага 24 май, който и досега е един от официалните празници, да бъде обявен за национален празник.

От ПГ "Възраждане" предлагат два законопроекта за промени в Кодекса на труда. С единия се уеднаквява правото на неплатен отпуск на работещите в публичния и частния сектор при избирането им за народни представители. Във втория законопроект се предлага работничките или служителките с едно или повече деца до 18-годишна възраст да имат право допълнително за всяко дете на един работен ден, но не повече от четири работни дни, платен годишен отпуск за всяка календарна година. Предвижда се още отпускът вместо от майката да може да се ползва от бащата или от настойника/попечителя.

От 11:00 ч. се очаква редовният парламентарен контрол. В него на въпроси и питания ще отговарят вицепремиерите в оставка Корнелия Нинова и Гроздан Караджов и министрите в оставка Николай Събев, Александър Николов, Драгомир Заков, Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев