АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СБП: ПО СЪЩЕСТВО И ПОСЛЕДСТВИЯ „ФРЕНСКОТО" ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ВАРИАНТ НА ПОЗОРНИЯ НЬОЙСКИ ДОГОВОР

Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели
14.07.2022 / 12:11

Призоваваме патриотично настроените български политици, институции и граждани да предизвикат обществен дебат по тези жизненоважни за бъдещето на България проблеми! Съюзът на българските писатели подготвя кръгла маса по темата

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Един тъжен афоризъм гласи, че България най-дълго е управлявана от временни правителства. С поведението си българските политици показват, че възприемат и самата държавност като нещо временно, предназначено предимно за лично ползване и обслужване на чужди интереси.

Тези „временници“ малодушно и безропотно прегърнаха т.нар. „френско предложение“, без да си направят труда да попитат какво мисли и иска нашия народ. От недомлъвките на правителството на К. Петков се разбра, че то било уж някакъв „разумен компромис“ за влизането на Северна Македония в Европейския съюз.

За българите такъв „компромис“ не само е лишен от всякакъв разум – това е нагло натрапена форма на отказ от собствената ни история, от съдбовни за страната ни събития, от паметта за героите, паднали за свободата на тази страдална българска земя.

По същество и исторически последствия „предложението“ е евфемистичен вариант на друг един позорен документ, подписан в Ньой преди 113 години, който подари на съседите ни хиляди квадратни километра територия (в т.ч. и Македония) и над два милиона българи. А истинското име на подобно съглашателство е предателството.

Чудно ли е тогава защо същите тези наши „избраници“ не допуснаха дори до първо четене 12 пъти внасяния проект за Закон за българския език писменост и книжовност? Но колко радушно се съгласяват да загърбят въпроса за новоизпечения македонски такъв!

Заявяваме, че т. нар. „френско предложение“ е оскърбление за националното ни достойнство и на отстъпниците, които го приемат против волята на народа ни, трябва да се потърси строга наказателна отговорност.

Призоваваме патриотично настроените български политици, институции и граждани да предизвикат обществен дебат по тези жизненоважни за бъдещето на България проблеми! Съюзът на българските писатели подготвя кръгла маса с участието на писатели, политици и общественици.

P.S.

Мълчанието е позор!

Съглашенчеството е предателство!

Няма прошка и няма оправдание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев