АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН ВЪЗСТАНОВИ ОПАСЕН МОСТ ДО СТАРА РЕКА

Opasen most
14.07.2022 / 11:26

Приключи възстановяването и укрепване на опасно мостово съоръжение в землището на село Стара река. За това съобщи инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. Поройните и интензивни валежи през пролетния сезон тази година, обилното снеготопене и високите температури, довели до повишаване нивото на водите в планинската река, са създали реална опасност от срутване на мостово съоръжение на пътя между селата Стара река, Средорек-Божевци и Изгрев. Пътят е особено значим като обходен за второкласен път, тъй като преминава през прохода „Вратник“ и е най-пряката връзка между градовете Велико Търново и Сливен. Той представлява и важна комуникация на общините Елена и Сливен, в това число и малките населени места в планинската част. По думите на инж. Кънева при огледа са установени активни процеси на брегова ерозия и компрометиране устоите на моста, което създава риск за изградената инфраструктура, хората и превозните средства. Част от каменната зидария и парапетът също са били разрушени. Мостът осигурява прекия достъп за екипите на Единната спасителна система, маршрутите на училищен автобус, както и доставката на стоки от първа необходимост за населението в селата от района. Всичко това е наложило изпълнение на спешни спасителни аварийно-възстановителни работи, които екипът предприема със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев.

„Най-важно беше да минимизираме риска от бедствие и да ограничим още по-неблагоприятно развитие, което да доведе до блокиране достъпа до тези населени места, в които живеят над петстотин души. Целостта на моста е възстановена, поставени са защитни парапети за безопасност на пътния участък“, посочи кметът Радев. След почистване от натрупана храстова растителност, шума и клони, е възстановена и нормалната проводимост на реката.

Възстановителните дейности са извършени със средства от общинския бюджет и дофинансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев