АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОНЧАТЕЛНО: ГАЗЪТ СКОЧИ С 32% ДО 186,17 ЛВ. ЗА МЕГАВАТЧАС БЕЗ ТАКСИ И НАЛОЗИ

Газ
12.07.2022 / 19:01

Природният газ поскъпна с 32 процента и струва 186,17 лева за мегаватчас без такси и налози. Това е окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, което влиза в сила със задна дата от 1 юли.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За месец юни цената на газа беше 141,36 лева за мегаватчас.

Днес по време на откритото заседание бе обяснено, че закъснението при определянето на цената е заради повечето доставчици на синьо гориво за "Булгаргаз".

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров: "Добрата новина е, че ние ще имаме газ през месец юли".

Обяснението: "Изключително е сложна обстановката в цяла Европа с доставките на газ. Германия вече намалява потреблението както за промишлените, така и за битовите потребители".

А какво ще правим, когато юли свърши: „Аз лично считам, че е дълг, както на "Булгартрансгаз", така и на всички газови дружества, които са закупили капацитет, да го използват в Чирен и да запълнят хранилището до 80%.

Ще проведем разговори както с "Булгаргаз", така и с "Булгартрансгаз" да видим какви административни стъпки Комисията може да предприеме, така че да осигурим това задължение. Абсолютно задължително е да запълним „Чирен“ - до началото на отоплителния сезон на 80%“, коментира Тодоров.

Станислав Тодоров обясни и защо за пореден месец определянето на цената на газа идва не от първо число, а със закъснение:

"Цената на газа се формира от множество източници, никога досега "Булгаргаз" не имал толкова много доставчици на газ, в този смисъл отнема известно време да преценим всички факти и да проверим обстоятелствата", коментира Тодоров.

Прогнозира и че цените ще продължат да растат: "Цените ще продължават нагоре дотогава, докогато има война в Украйна и дотогава, докогато Русия използва доставките за енергия като оръжие за натиск", каза председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев