АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН ПЕТКОВ: ЕДВА 50% ОТ ПЛАНИРАНОТО НАГНЕТЯВАНЕ НА ГАЗ В „ЧИРЕН“ ЗА МАЙ И ЮНИ Е ИЗПЪЛНЕНО

Румен Петков
12.07.2022 / 15:43

"Едва 50% от задачата за планираното нагнетяване на газ в „Чирен“ за май и юни е изпълнена", съобщи пред медиите в Плевен председателят на АБВ Румен Петков, пише „Труд“.

Той изрази съмнение по възможността за ефективно нагнетяване на хранилището (към момента то е пълно на 37% от капацитета) и цената, на която ще бъде нагнетен газа и определи като хаотична, престъпна и безотговорна към интересите на българския бит политика на правителството. Стъпката за решаване на въпроса от гледна точка на ценова обезпеченост и от гледна точка на гарантиране на доставките е незабавното отваряне на преговори с „Газпром експорт“, подчерта отново Петков.

Колкото до внесения от Турция втечнен газ, това е абсолютно незаконно от гледна точка на европейската нормативна уредба, каза още Румен Петков и изрази надежда, че този въпрос ще залегне в дневния ред на прокуратурата. Неясна остава тръжната цена, по която са определени процедурите, както и начинът, по който газът влезе в България. Такъв маниер на поведение прави държавата ни трудно предвидима от гледна точка на гаранции за публичността в подобни процедури, каза още председателят на АБВ.

По въпроса за енергийната сигурност на страната ни Румен Петков коментира също, че от непострояването на АЕЦ „Белене“ губим три млрд. евро годишно

„Двата блока на централата биха произвеждали 16 млн. MWh електроенергия годишно като борсовата цена за дванадесетмесечен период е средно 220 евро на MWh, като се сложат 350 млн. евро производствени разходи, то три млрд. евро е печалбата преди облагане“.

Според Петков непострояването на атомната централа обрича страната ни на енергийна несигурност. „Ако при нас с шести блок и плановия ремонт, предвиден за догодина, имаме проблем, влизаме в режим на тока“, прогнозира председателят на АБВ. Петков припомни, че доставените реактори за АЕЦ „Белене“ са българска собственост и са на площадката с цялото си оборудване. Според него „всякакво забавяне в строителството на Белене вече не може да бъде обяснено“, след като вече официално природният газ и ядрената енергия са обявени за „зелени“. Петков добави, че при предприети сега експедитивни действия, до една година може да се пристъпи към монтаж на първи блок на втора атомна централа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев