АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСЕН ВАСИЛЕВ ВЪРНА НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ НЕИЗПЪЛНЕН МАНДАТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО

Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство
08.07.2022 / 18:53

В 17.00 часа кандидатът за министър-председател от "Продължаване промяната" Асен Василев влезе в сградата на „Дондуков“ 2, за да върне на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. На срещата присъстваха още Кирил Петков, Андрей Гюров и Никола Минчев от ПП.

Около час по-рано Асен Василев потвърди, че опитът за формиране на правителство се е оказал неуспешен, след като малко преди това от "Продължаваме промяна" обявиха, че няма да има ново правителство с мандата на партията. Според Василев е събрана подкрепата на 117 депутати от необходимите 121 гласа за абсолютно мнозинство, като той изрази увереност, че "българският народ" ще осигури останалите четири депутата при следващите избори.

"Г-н Президент, много ви благодаря за връчването на мандат за съставяне на правителство. За съжаление, ние не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщане мандата неизпълнен", заяви Асен Василев, връчвайки празна папка на президента Радев.

Президентът Радев заяви от своя страна:

"Уважаеми господа от ПП, преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. "Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може, и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление и вярвам, че мисията ни да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудно, българите ще я изпълним".

"Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигнат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място. За това и очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи и време и средства", посочи още президентът на страната.

Румен Радев заяви, че през следващата седмица ще обяви кога ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група, като той очаква това време да бъде оползотворено от правителството и от парламента.

От ГЕРБ-СДС няма да задържат втория проучвателен мандат и заявиха многократно, че ще го върнат.

След това президентът ще решава на коя от останалите парламентарни групи да връчи третия и последен мандат. Ако отново не бъде сформирано правителство, което да бъде подкрепено, парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени предсрочни избори.

По закон, за тяхната подготовка са необходими 60 дни, но президентът Радев вече коментира, че вот преди 15-и септември не е възможен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев