АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА “БЬЛГАРГАЗ” ПРЕД ДЕПУТАТИТЕ: НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ ИМА ГАЗ ПРЕЗ ЗИМАТА

Людмил Йоцов
07.07.2022 / 09:39

Никой не знае какви ще са ценовите нива през зимата и дали изобщо ще има газ.

Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на заседание на временната комисия за прекъсване на газовите доставки и алтернативите.

Той коментира тегленето на газ от хранилището в Чирен през април и май на ниски цени, оповестени от председателя на комисията Даниел Митов от ГЕРБ. Депутатът съобщи, че от хранилището са теглени 120 млн. куб. м на цена от 106,7 лв. за мегаватчас, а се заместват с количества от 220 лв. на мвтч.

Йоцов го репликира, че съобщава данни, които са търговска тайна и изрече думите, че не се знае какви ценови нива ще достигне газът и дали ще го има изобщо. С добива на газ от Чирен е правен опит да се постигнат по-добри цени за потребителите.

След спиране на руския газ на 27 април "сме се опитали да намерим газ за април и май. В април в един ден ползвахме газ от тръбата на "Булгартрансгаз", защото нямахме, каза газовият шеф. За май изпратихме оферти, за юли направихме два търга за купуване на количества, но не ги получихме. Дали цената е по-висока, да, така е. Няма как да не е по-висока при пазарните фактори, които са на нидерландската борса TTF, която е над 160 евро на мегаватчас", каза газовият шеф.

Йоцов направи и кратък отчет на доставките.

Освен двата танкера, които вече са доставени и разтоварени, се очакват още три или четири кораба. Правим каквото можем, каза Йоцов и допълни, че за юли има осигурени количества.

Шефът на "Булгаргаз" заяви, че предстои ремонт на Трансадриатическия газопровод за 14 дни, така че щяло да бъде трудно, но щели да се справят.

На въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, той отговори, че за юли газът е осигурен, за август има частично карго, предстои да се договаря. За октомври, ноември, декември е много сложно, каза още Йоцов.

След дебати шефът на "Булгаргаз" изпусна най-накрая числа - за юли са осигурени 600 000 мегаватчаса на терминала за втечнен газ при остров Ревитуса, за авсут - 650 000, а за септември - още 600 000.

В началото на заседанието бе отделено време да се разбере как точно е взето решението за отказ да се плаща в рубли. Във временната комисия не било изпратено решение от оперативно заседание на Министерския съвет, депутатите заявиха, че ще го поискат, за да е ясно кой е взел решението за отказа да се открие сметка в рубли. Йоцов заяви, че "Булгаргаз" е отказал сметка в рубли на база писмо на зам.-министър на енергетиката, който пък се позовал на решение от оперативно заседание на правителството.

Договорът с "Газпром експорт" не е приключил, разговорите продължават, дори по телефона, каза още Йоцов.

Но възстановяване на доставките не може да се реши от "Булгаргаз", заяви директорът на компанията. По схемата на "Газпром експорт" плащали гръцки фирми и една българска, поясни той.

Източник: "24 часа"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев