АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕВЕТИМА МИНИСТРИ НАПУСНАХА КАБИНЕТА НА БОРИС ДЖОНСЪН

 Борис Джонсън
06.07.2022 / 22:36

Днес още петима младши министри напуснаха правителството на британския премиер Борис Джонсън. Така общият брой на подалите оставка приближени до Джонсън от вторник до днес стана 32 души, предава ''Скай Нюз''.

Сред напусналите има 9 високопоставени министри като най-важните - на финансите Риши Сунак и на здравеопазването Саджид Джавид, подадоха оставки с мотива, че повече му нямат доверие, припомня БНР. Почти незабавно след оставките, Джонсън назначи нови хора на двата важни поста.

Проучване на общественото мнение показа, че близо 70% от британците искат Борис Джонсън да подаде оставка. В 14:00 часа българско време премирът се изправи в Камарата на общините, за да отговаря на традиционните въпроси в сряда. Джонсън отхвърли исканията на лейбъристката опозиция за предсрочни избори: ''Наистина не мисля, че някой в тази страна иска сега политиците да участват в предизборна агитация'', каза той пред комисията от депутати. ''И мисля, че трябва да продължим да служим на нашите избиратели и да се занимаваме с проблемите, които ги интересуват'', заяви той, цитиран от в. ''Гаридън''.

Депутатът от Консервативната партия Андрю Мичъл заяви пред BBC Newsnight, че за "г-н Джонсън всичко е свършило", като заяви, че "той няма нито характера, нито темперамента да бъде наш министър-председател" - и единственият въпрос е колко дълго ще продължи неговото управление, предава БГНЕС.

Борис Джонсън твърдо е решен да не подава оставка, но не по-малко твърдо решени са и противниците в неговата Консервативна партия да го свалят от поста. Като най-вероятен сценарий се очертава промяна в партийните правила и предизвикване на нов вот на доверие в премиера, предава БНР.

Междувременно британският паунд се срина до най-ниската си стойност спрямо долара за последните две години. Експерти поясниха, че оставките на министри нямат нищо общо с това и то е в резултат на загрижеността от рецесията по света заради продължаващото увеличение на енергийните цени.

Източник: segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев