АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ ГО УДАРИ НА МОЛБА - ПОИСКА ОТ ПОСЛАНИК МИГРОФАНОВА ДА ОТТЕГЛИ НОТАТА СИ

Кирил Петков
30.06.2022 / 19:33

Няколко часа след като руският посланик Еленеора Митрофанова е връчила днес нотата в МВнР, в която се казва: "Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София", дойде и реакцията от българското правителство.

В специално изявление лично премиерът Кирил Петков моли посланик Митрофанова да оттегли нотата си. И дори съобщава, че "руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера".

Текстът на писмото на Петков до Митрофанова е изключително любезен като се подчертава, че "българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности".

Ето цялата позиция на премиера, разпратена до медиите

Изявление на министър-председателя Кирил Петков

по повод нотата на Руската федерация от днес:

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план.

Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение.

Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни.

В парламента бе свикан извънреден Председателски съвет по искане на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. До решение не се е стигнало, тъй като се чака външният министър Теодора Генчовска, която е в Мадрид.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев