АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГРЕШКА В БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА УСЛОЖНИ ПРИЕМАНЕТО НА БЮДЖЕТ 2022

Народно събрание
30.06.2022 / 19:11

Народното събрание одобри окончателно помощта от 25 стотинки за литър гориво. Това стана при второто четене на актуализацията на държавния бюджет. По-рано след дълги дебати пленарната зала реши да одобри допълнителни средства за увеличение на възнагражденията в МВР, Селскостопанската академия и редица администрации, включително и тази на Народното събрание.

През деня бе установено, че е допусната грешка в промените в бюджета на Здравната каса, свързана с 14 милиона лева за лечение на деца.

Все още няма решение как тя да бъде отстранена, тъй като вече текстовете се подготвят за изпращане за подпис на президента Румен Радев.

Правната колизия бе установена през деня, а именно - вчера по предложение на Костадин Констадинов от "Възраждане" 14 милиона лева бяха насочени към лечение на деца, но наложените от това промени в приходната и разходната част в бюджета на Здравната каса не са отразени правилно.

Председателят Мирослав Иванов постави въпрос към залата дали да се върнат отново към бюджета на Касата, въпреки че законът е "затворен" и се подготвя за изпращане в президентството.

Другият вариант, с който може да се реши казусът без да се създава прецедент, е да се добави текст за изменението му в държавния бюджет. Все още народните представители не са решили как да постъпят. Беше свикан и председателски съвет.

Преди да излязат в почивка, депутатите започнаха дебати по един от най-спорните текстове, а именно как да бъде компенсиран бизнесът заради високите цени на тока. В рамките на бюджетната комисия не се стигна до решение и въпросът бе оставен отворен до пленарна зала. Ако не се стигне до решение, от утре бизнесът няма да може да ползва добавки.

Към останалите акценти от държавния бюджет - Народното събрание увеличи лимита на новия държавен дълг, който може да бъде изтеглен до края на годината, до 10 милиарда и 300 милиона лева. Увеличава се и размерът на държавните гаранции, които могат да бъдат издадени, като те са насочени към дружествата "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Актуализацията на финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11,9 на сто и очакван икономически растеж от 2,9 на сто. Дефицитът трябва да се запази на ниво от 4,1 на сто, макар и приходната, и разходната част да са завишени. Работата по текстовете, които трябва да влязат в сила от утре, продължава и в момента.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев