АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Книга
30.06.2022 / 11:45

ТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ИНФОРМАЦИЯТА, НЕ ОТ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ

„Етикетът „дезинформация“ служи за маргинализиране на съдбоносни факти за Украйна“ – под това заглавие Fairness and Accuracy In Reporting (FAIR) публикува статия за начина, по който медиите извъртат това понятие, така че то да означава съзнателно разпространение не само на невярна информация, но и на информация, която е вярна, но неудобна на имперския сюжет.

„В защита на американския наратив корпоративните медии все повече се опитват да брандират неудобни за информационните цели на САЩ реалности като „дезинформация“, разпространявана от Русия или от нейни съмишленици“, пише Лука Голдмансур от FAIR.

Под предтекст за борба с дезинформацията онлайн платформите засилват своите протоколи за цензура, а тези ескалации винаги следват дневния ред на наративния контрол, осъществяван от щатската централизирана империя. Онзи ден научихме, че Twitter има нова политика, с която разширява цензурните си практики, за да се бори с „дезинформацията“ по време на войни и други кризи, а войната в Украйна (каква изненада!) ще бъде първата подобна ситуация, при която ще се прилагат тези нови цензурни политики.

Да не говорим за неотдавнашните разногласия по повод Съвета за управление на дезинформацията към Министерството на вътрешната сигурност – мистериозна институция, създадена уж да защитава американския народ от погрешно мислене, идващо от Русия и другаде. Дейностите на съвета (каквито и да са те) са били „поставени на пауза“ в очакване на проверка, която ще бъде ръководена от Майкъл Чертоф, злобно блатно чудовище, защитаващо изтезанията. Тези дейности вероятно ще бъдат възобновени под една или друга форма, може би под ръководството на някой по-слабо известен, който не пее песнички за дезинформация.

И всичко това излиза наяве, след като американски официални лица в прав текст заявиха в пресата, че от администрацията на Байдън умишлено сеят дезинформация сред обществеността, като използват мейнстрийм медиите, за да спечелят информационната война срещу Кремъл. Те буквално разпространяват напълно безпочвени истории за Русия и Украйна, но не изглежда някой да призовава за блокиране на акаунтите в социалните медии на служители от администрацията на Байдън.

Виждате толкова много несъответствия между това, което казва олигархичната империя, и това, което всъщност прави по въпроса с дезинформацията. Защото империята няма проблем с дезинформацията. Империята, изградена върху пропаганда и лъжи, няма проблем с пропагандата и лъжата. Тя има проблем с истината.

Тях не ги е грижа за дезинформацията, те се страхуват от информацията. Страхуват се, че журналистите могат да използват безпрецедентната възможност на интернет за споделяне на информация, за да разкриват неудобни факти за най-голямата и най-убийствената властова структура на земята. Страхуват се, че хората ще разберат как през целия си живот са били лъгани за света, в който живеят, за нацията и правителството си. Страх ги е, че хората, използващи своите свързани по нов начин умове, могат да решат заедно, че не харесват статуквото, такова каквото им се представя, и да поискат да изградят ново.

Всички предпазни мерки, които създават сега, за да манипулират онлайн потока от информация, не са за да премахнат лъжата. Те са там, за да премахнат истината. Тези хора имат личен интерес да поддържат нещата тъмни и объркани, а ние, обикновените хора по света, имаме личен интерес да осветим всичко с един голям и неудобен за тях прожектор. Дневният ред на елита да засенчва нещата е в пряко противоречие с дневния ред на народа да ги осветява.

Не, не ни защитава състрадателен съюз на корпорации и правителства, които искат само да знаем истината. Ние сме манипулирани и потиснати от олигархична империя, която иска да вярваме в лъжи. Ето затова затварят Асандж, затова цензурират интернет, затова пълнят умовете ни с пропаганда. И затова не можем да им позволим да спечелят

Кейтлин Джонстоун

Превод: Ана Борисова

https://consortiumnews.com/2022/05/22/pressure-mounts-on-patel-over-assange-decision/

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев