АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО В ОСТАВКА ГОНИ ОТ БЪЛГАРИЯ 70 РУСКИ ДИПЛОМАТИ

Премиерът в оставка Кирил Петков
28.06.2022 / 21:21

Новината пред медиите в парламента съобщи премиерът в оставка Кирил Петков.

"Нашите служби са идентифицирали хора, които до голяма степен са свързани с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Голяма част от тях са работили за чужди служби, били са на различни позиции и дипломатическата им роля е била прикритие. Това са дипломати към Руското посолство с различни официални роли. Извършвали са несвойствени дейности за тези дипроматически позиции. Затова поздравявам българските служби и Министерство на външните работи, че институционално са си свършили работата. И искам да кажа, че всички които работят срещу интересите на България, ще бъдат призовани да си отиват обратно в страната, откъдето са дошли", каза Петков и обясни, че не може да бъде посочвана повече информация, тъй като е класифицирана.

"Още в неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва", допълни премиерът в оставка.

Междувременно стана ясно, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24:00 ч. на 3 юли 2022 г.

БСП категорично не е съгласна с решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати. Това написа в официалния си профил във Фейсбук вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова.

„Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел“, посочва Нинова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев