АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: КАБИНЕТЪТ НА РАДЕВ И СТЕФАН ЯНЕВ СА НАРЕДИЛИ ДОСТАВКА НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА

Корнелия Нинова
28.06.2022 / 14:46

"Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове. Един патрон не е изнесен за Украйна". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Ние, като правителство и като министерство, спряхме сделката по прехвърляне на български оръжия от Афганистан към Украйна. Благодарение на нас тя не видя бял свят. Освен това, уволнихме шефа и Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот, които опитаха да прокарат тази сделка”, заяви Нинова.

Така тя отговори на обвинения, отправени преди дни от Главния секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов. В събота той публикува във Facebook профила си част от документ, в който пише, че оръжейна пратка променя крайната си дестинация от Афганистан към Украйна.

Нинова предостави на медиите пълния документ и заяви, че извадката, показана от Стоянов, „манипулира общественото мнение”.

„Сега питам г-н президента: как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция от главния му секретар Димитър Стоянов? И това беше умишлено направено. Стоянов със сигурност има пълния документ. И въпреки това, злепоставя и уличава държавния глава и служебния му кабинет в търговия с оръжие с Украйна”, коментира Нинова.

Тя представи и подробности за въпросната сделка.

„Тези четири реда, разпространени от Стоянов, са част от документ, с който ние се снабдихме. От него става ясно, че става дума за докладна записка от вече бившия директор на ВМЗ-Сопот до Съвета на директорите за доставка от 2021 г. по сделка, сключена от служебния кабинет на Стефан Янев. Желанието на шефа на ВМЗ е пратката да се прехвърли за 2022 г. и от Афганистан за Украйна”, каза министърът в оставка. И допълни, че впоследствие Бордът на директорите на ВМЗ-Сопот одобрява въпросната докладна и подава документи в Междуведомствената комисия за оръжията.

„Междувременно аз заемам министерския пост. Тогава комисията отказва да разглежда тази сделка и сменяме директора на ВМЗ. Бившият е назначен от ГЕРБ през 2015 г. Янев пък назначава шефа на Съвета на директорите в края на служебния кабинет”, поясни Нинова.

Тя подчерта, че не води война с „Дондуков” 2, а „битка за истината и спирането на фалшивите новини”. „Преди време президентът ме призова да обясня на левите хора в България как така снабдяваме Украйна с оръжия. И аз дълго мълчах, за да не се създават нови скандали. Но може да се премълчава и да се понася удар, когато лъжата идва от хора, които не знаят за какво говорят. Не може да се мълчи, когато една лъжа се институционализира”, категорична бе министърът в оставка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев