АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОЧАКВА ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИТН, ДБ И "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Румен Радев
28.06.2022 / 08:48

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации с парламентарните партии преди да връчи първи мандат за съставяне на ново правителство в 47-ото Народно събрание, съобщи репортер на БНР.

Вчера държавният глава разговаря с представителите на ГЕРБ-СДС и Движението за права и свободи (ДПС). Днес на „Дондуков“ 2 са насрочени срещи с други три формации.

Консултациите започват в 9 часа. Първи при президента ще бъдат представителите на "Има такъв народ" (ИТН). Ако получат покана за разговори от "Продължаваме промяната" за съставяне на нов кабинет, в който обаче Кирил Петков не е премиер, от партията на Слави Трифонов ще се отзоват, каза в интервю за БНР председателя на парламентарната група Тошко Йорданов.

"Ако си охладят главите, и ние, ако сме в ситуация да избираме по-малко лошото, ако има разговор с отстъпки, включително Кирил Петков да не е премиер, не е невъзможно да се постигне разбирателство. Имаме ужасно много общи цели, въпреки че почти нищо не изпълняваме."

Малко след 10 часа е насрочена среща на президента с представителите на "Демократична България" (ДБ). Съпредседателят на коалицията Христо Иванов:

"ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управляващата формула. Очакваме да видим каква ще бъде визията на мандатоносителя от "Продължаваме промяната", които правят заявка за опит за съставяне на правителство."

Последни на консултации днес са "Възраждане". Лидерът на партията Костадин Костадинов смята, че настоящият парламент е изчерпан, а решението за изход от политическата криза е избори.

На срещите с партиите вчера президентът Румен Радев напомни на депутатите:

"Народното събрание трябва да свърши немалко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината. Актуализацията на бюджета и приемане на законодателни промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане. И аз се надявам партиите да влязат в градивен диалог по всички тези въпроси".

Вчера от "Продължаваме промяната" и БСП отложиха участието си в консултациите заради актуализацията на бюджета в парламентарната ресорна комисия.

Предстои да бъде определена нова дата за срещи на президента с двете формации.

След това Румен Радев трябва да връчи първи мандат за съставяне на правителство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев