АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН ГЕЧЕВ: ИДЕОЛОГИЗИРАНАТА ПОЗИЦИЯ НА ПП ЗА "ГАЗПРОМ" НЕ Е В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ

Румен Гечев
27.06.2022 / 08:54

Това каза в интервю за БНР Румен Гечев от БСП, заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия. Според него е по-добре да бъде съставен кабинет, отколкото да има избори.

"БСП не е търговски представител нито на "Газпром", нито на американци, нито на пакистанци. Българския бизнес не го интересува дали газът или токът идва от Пакистан, от островите Фиджи или от Канада. Това казваме ние", заяви Гечев. По думите му икономиката ни не можем да разчитаме "на случайно пристигащи кораби и доставки ден за ден".

Идеологизираната външнополитическа позиция на ПП не е в интерес на България, категоричен е Гечев.

"Винаги, който и да е в опозиция, прави предложения, които са малко по-ларж, малко по-харесващи се на избирателите, особено в предизборна обстановка", коментира заместник-председателят на Бюджетната комисия по темата с актуализацията на бюджета.

Според Гечев в сегашната ситуация "здравият разум надделява и буквално в последните минути парламентът се напряга да се извърши актуализацията на бюджета".

"Все още сме в последния влак и в последния вагон. Все още има шансове", подчерта Румен Гечев относно сроковете за пенсиите и дали ще могат да бъдат получени в променения им размер на съответните дати през юли.

"Няма проблеми технически да бъде изплатено в следващите дни, да има второ плащане." В краен случай това ще се случи през август, уточни той.

Във връзка с вдигането на дълга Румен Гечев посочи, че 9-10 милиарда звучи стряскащо и притеснително, но спрямо брутния вътрешен продукт дългът ни е най-ниският в целия ЕС – под 25%.

За критиките на ГЕРБ за дълга Гечев отговори:

"Това е абсолютно същият дълг, с който те оставиха икономиката на България. При ГЕРБ беше удвоен дългът."

Дългът на един български гражданин е 4 000 – 4 500 лева, изтъкна Гечев в предаването "Преди всички", като оспори изнесени от ГЕРБ данни в тази посока.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев