АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В СЛИВЕН ЗАПОЧНА V НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ“

 Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“
24.06.2022 / 22:57

В зала „Зора“ днес се състоя официалното откриване на 5-ия Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“. Началото даде председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, който изрази задоволство, че театралният форум се развива през годините, придобива все по-голямо значение и популярност.

„Задачата, която си поставихме, е да разширим следващото издание и то да бъде международно. За целта ще поканим за участие театрални формации от побратимените на Сливен градове. Убеден съм, че ще имаме успех в тази посока“, заяви от сцената на залата Димитър Митев. Той пожела успех на участниците, на журито – справедливо да оценява младите артисти, а на гостите в града, да усетят гостоприемството и атмосферата на Сливен, и да си тръгнат с нови и ползотворни приятелства.

Сред гостите на откриването бе и зам.-кметът Пепа Чиликова, която изтъкна, че фестивалът се е превърнал в разпознаваемо и очаквано с вълнение събитие. Тя изрази убеденост, че и тази година той ще даде възможност за изява на много талантливи деца. Пепа Чиликова връчи от името на кмета Стефан Радев поздравителен адрес на директора на фестивала – Соня Келеведжиева. В него сливенският градоначалник поздравява младите театрали, които отдават време, енергия и душа за сценичното изкуство, като им пожелава успех и да сбъднат и най-смелите си мечти.

„Използвам случая да поздравя Общински съвет-Сливен и Народно читалище „Зора 1860“-Сливен, за подкрепата и отличната организация за провеждане на фестивала. Радвам се, че и тази година Община Сливен ще отличи с награда местна театрална формация“, се посочва още в поздравлението от Стефан Радев.

Директорът на фестивала и общински съветник – Соня Келеведжиева благодари на колегите си от местния парламент и на Община Сливен в лицето на кмета Стефан Радев, които са застанали зад идеята, фестивалът да се провежда и да се развива. Тя обяви, че от тази година Общинският съвет вече ще връчва две парични награди – по една за всяка възрастова група.

За пета поредна година председател на журито е Здравко Гулеков - режисьор, актьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“. Членове са Георгиос Филаделфевс - лауреат на международни конкурси и новото попълнение – Гергана Мантарлиева от Държавната опера в Пловдив.

В конкурсната част на фестивала ще участват 15 театрални трупи от различни градове от страната. Сред тях са – Габрово, Казанлък, Пазарджик, София, Угърчин, Стара Загора, Айтос. Те са разпределени в две възрастови групи - до 14 години и от 14 до 19 години. Домакините от Сливен ще се включат с пет театрални състава.

Фестивалът продължава с конкурсна част, спектакли, съпроводени с развлекателни програми, както и вече с традиционния „Празник на приятелството“, организиран в рамките на театралния форум.

„Сцена под Сините камъни“ приключва в неделя, 26 юни, с награждаване на участниците. То ще се проведе в зала „Зора“ от 15 часа. Фестивалът се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори са - Община Сливен, Областна администрация-Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен и Младежки дом-Сливен.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев