АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА: БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА ЕС

Народно събрание
24.06.2022 / 14:51

Народното събрание обсъди проектите на решения за Република Северна Македония (РСМ). Заседанието беше открито от временния председател Мирослав Иванов. Той предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за РС Македония. Дневният ред беше одобрен от 210 народни представители.

Народните представители приеха предложението на "Демократична България" за Република Северна Македония със 170 гласа "За", 37 - против и 21 - въздържали се. "За" гласуваха нечленуващите в група народни представители, "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС и "Демократична България" и ДПС.

Предложението гласи, че 47-ият парламент възлага на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговори за еврочленство на Северна Македония. В документа обаче се поставя изричното изискване то да бъде прецизирано и подобрено в защита на българския национален интерес.

Проектът на ДПС бе отхвърлен след гласуване. Той бе внесен след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. В него се посочва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента. Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

По-рано „Възраждане“ предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото няма промяна в политическата обстановка в РС Македония. Това заяви депутатът от „Възраждане“ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев, предаде БГНЕС.

„РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред“, каза Георгиев. Според него не е държавнически предложения внесени в 12 без 10 секунди да бъдат обсъждани с такава лекота.

„Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес“, каза още Георгиев.

Неговото предложение беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. То бе подкрепено от едва 12 народни представители.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев