АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪНШНАТА КОМИСИЯ В НС ЗАПОЧНА СЪС СКАНДАЛ! РАЗГЛЕЖДА ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ И ПРОТОКОЛА ЗА РСМ

Комисията по външна политика
23.06.2022 / 18:16

Комисията по външна политика започна със скандал заседанието си, на което трябва да бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие, предаде Novini.bg.

Тошко Йорданов възнегодува заради забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство. Чуха се предложения това заседание да се отложи, тъй като правителството вече е нелегитимно. От ГЕРБ призоваха да се запази добрия тон и да не се стига до провокации.

"Събрали сме да вземем много сериозно решение", заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

От ПП го репликираха, че не може да се взимат решения по фундаментални въпроси, които засягат българската държава. Те предложиха да бъде изслушан МС първо.

"Време е да уточним точно какво се предлага. Има неразбиране. Трябва да остане в дневния ред изслушването на министъра. Той трябва да остане и за втора точка. Нека изслушването да бъде в първа точка", обясни Кристиан Вигенин.

Външният министър заяви, че МВнР е очаквало свикване на заседание на комисията по външна политика още миналата седмица. Заедно с преговорната рамка в Народното събрание е внесен и неподписан проект на протокола, чието съдържание е на разположение на депутатите.

"Ние разполагаме с малко време, за да вземем важно решение. За да се придвижи процесът напред - ние не сме запознати с проектите на партиите, можем само да вземем експертно мнение.

Вчера на Министерски съвет внесохме проект за решение на правителството, което за съжаление не беше прието и затова се стигна до проект за решение на Народното събрание. По същия начин всичко е депозирано в МС още в понеделник. Същия пакет е депозиран в МС - за съжаление, не беше прието." - каза Генчовска.

Тя уточни, че така нареченото "френско предложение", всъщност не е на Франция и че всички документи трябва да се разглеждан съвкупно.

Генчовска обясни, че Министерството на външните работи (МВнР) не е запознато с внесените проекти на решения в парламента. И посочи, че ведомството може да вземе само експертно отношение по тях, предаде БТА.

Министърът каза, че по искане на председателя на комисията още миналия четвъртък е изпратено писмо с доклад на това, което е свършено от страна на МВнР "като разговори не само с председателството на Съвета от ЕС, но и на други държави от ЕС". В понеделник е изпратен и проектът на протокол с обяснително писмо с плюсовете и минусите на този протокол. Внесен е и съответният доклад от 15 страници, обясни Генчовска. "Към днешна дата няма какво повече да добавим към доклада, който сме ви предоставили", каза тя.

По настояване на депутатите тя го изчете по време на заседанието. Генчовска подчерта, че МВнР не взема страна по темата.

Тошко Йорданов съобщи в комисията, че току-що премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски е отхвърлил френското предложение. По думите му то е неприемливо. Исторически искания не можело да бъдат част от преговорната рамка. Йорданов допълни, че това до голяма степен обезсмисля усилията на България по въпроса.

 

"В това, което така или иначе предлагат французите, проблемът с езика е оставен да виси във въздуха - на нас ни се дава право да кажем, че не сме съгласни, те казват пък, че има македонски език и че останалите държави могат да си подписват с тях договори на македонски език, който те твърдят, че е македонски. Но македонците току-що отрязаха това френско предложение."

В началото на заседанието бяха отхвърлени предложенията на "Възраждане" - заседанието да бъде отложено, и на "Има такъв народ" - да отпадне изслушването на външния министър Теодора Генчовска за двустранния протокол за договореното между България и Северна Македония.

Тошко Йорданов, ПГ на ИТН: "Това, което мислехме вчера, го мислим и днес. Предлагам първа точка да отпадне от дневния ред." (Изслушване на МВнР за двустранния протокол, договорен между България и Северна Македония - б.ред.).

Атанас Михнев, ПГ на "Продължаваме промяната": "Новата коалиция иска да скрие позицията на външно министерство. Кой е договорил този протокол - трябва да чуем.".

Георги Михайлов, ПГ на "БСП за България": "Естествено, че трябва да чуем външно министерство. Не разбирам какъв е този натиск да претупваме този въпрос. И вчера стана този цирк!".

Ангел Георгиев, ПГ на "Възраждане": "Така и не сме чули какво е решил Министерски съвет вчера. След това МВнР трябва да изложи информация. Няма логика да говорим празни приказки и след това да се окаже Министерски съвет да е решил друго. Предлагам заседанието да се отложи.".

Станислав Анастасов, ПГ на ДПС: "Не мисля, че е необходимо изслушване на министъра. В контекста на точка втора ще изложим и разгледаме конкретни предложения.".

Даниел Митов, ПГ на ГЕРБ: "Събрали сме се да обсъдим проекти за решение и да вземем решение, които да предложим в зала. Ние от тук без проект за решение не бива да излизаме.".

От „Продължаваме промяната” изразиха опасения по-рано, че новото мнозинство на ДПС и "Възраждане" ще поискат заседанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските граждани. От “Продължаваме промяната” ще настояваме заседанието да е открито, включително за медии, за да има пълна прозрачност по процеса и яснота за преговорната рамка и двустранния протокол, съобщиха от пресцентъра на ПП.

През целия ден в парламента се водят разговори на експертно ниво между партиите.

На заседанието ще бъде представено становището на Министерството на външните работи относно проекта на протокола за съвместно заседание по чл.12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС /френското предложение, бел.ред./ във връзка с процеса на разширяване.

Външната комисия ще разгледа три проекта на решения за започване на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и "Демократична България". От "Продължаваме Промяната" няма да внасят свое собствено предложение.

Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г.

Крайното решение ще бъде на пленарната зала.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев