АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФОЛКЛОРНИТЕ ТРАДИЦИИ ОЖИВЯВАТ НА СЪБОР КРАЙ ТУНДЖА НА 25 ЮНИ

Subor kray Tundja
21.06.2022 / 14:24

Фолклорни колективи от Сливенска област си дават среща на Регионалния събор край Тунджа тази събота, 25 юни. Организатор е Община Сливен, със съдействието на кметството в село Крушаре и Народно читалище „Искра – 1929“- с. Крушаре. Целта е съборът да се превърне в посланик на фолклорната традиция в наше време, разкривайки многообразието в българското културно наследство.

Официалното начало на празника ще бъде дадено от 10 ч. в село Крушаре. Над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации са заявили участие. В програмата си колективите могат да включат възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като - Трифоновден, Сирни заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се представят и трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др. Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури в състав - доц. д-р Валентина Райчева от ИЕФЕМ при БАН, доц. д-р Владимир Демирев- фолклорист- етнолог, Станка Иванова- хореограф, Петя Григорова- музикален педагог.

Отличителното за тазгодишното издание на събора е провеждането на подбор на участниците, които ще представят община Сливен в XII Национален събор на българското народно творчество - Копривщица. Всички класирани ще имат възможност да се изявят на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев