АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИ ПРОТЕСТА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ПРОВЕЖДАТ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Протест Снимка: Виолета Ашикова
21.06.2022 / 12:35

Три протеста срещу правителството започнаха малко около обед пред Народното събрание. Към 12 ч. вече повече от час три организации са на пл. "Народно събрание" с викове "Оставка" към правителството, всеки с различно недоволство.

Марин Маринов, секретар на Национално движение "Хан Кубрат" е недоволен от всички политици, но в момента най-много заради нагласите на управляващите към Скопие: "Ние тук протестираме срещу хората, които поддържат нисък стандарт на живота в България. Искаме понижаване на цените на горивата. Но протестът е комплексен. Лично аз съм тук заради възможността да бъде допусната Македония в преговори за (членство в) Европейския съюз"

С искане за оставка пред парламента дойдоха и кметове и общински съветници от сдружение на общините "Толерантност". Те пък са недоволни от политиката на кабинета към малките местни управи.

Критиките формулира председателят на сдружението Радослав Ревански, кмет на Белица и бивш депутат от ДПС.

"Искаме оставката на проваления кабинет на Кирил Петков. Нито една мъжка дума не спазиха спрямо общините. Нито дадоха компенсации за тока, нито увеличиха заплатите на нашите служители. Този кабинет е нелегитимен ."

Последни, малко след началния час на протеста им - 12 ч, дойдоха представителите на ВМРО. По думите им причина за това са полицейските пропускателни пунктове към площад "Народно събрание", които им попречили да дойдат навреме.

Мотото на тяхната демонстрацията е "Не предавай Македония".

Рано тази сутрин активисти на ВМРО блокираха входа на дома на премиера Кирил Петков, за да му потърсят сметка за склонността да приеме т.нар. френско предложение, което предвижда европейски гаранции за отваряне на пътя на Скопие към ЕС срещу изпълнение на българските условия. За ВМРО това е равносилно на национално предателство.

Ето какво каза по-рано съпредседателят на партията Александър Сиди:

"Мисля, че не е проблем на тротоара да пием кафе и да чакаме този, на когото плащаме заплатата да излезе и да даде отговор на въпросите, които вълнуват 90% от българските граждани".

Напрежението постепенно се покачва пред парламента, протестиращите дойдоха плътно до загражденията, които са поставени пред сградата. Има засилено полицейско присъствие. Движението около Народното събрание е блокирано.

Тази вечер протестите "за" и "против" кабинета продължават. От 17 ч излизат привържениците на "Възраждане", а от 18,30 ч – подкрепящите правителството.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев