АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИАТОРИ ОТ ОБЛАСТ СЛИВЕН УЧАСТВАХА В ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОБЛЕМИТЕ, СВЪРЗАНИ С ТРАФИКА ХОРА

Обучението беше открито от Пепа Чиликова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на община Сливен и председател на МКБТХ – Сливен
17.06.2022 / 16:57

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен в партньорство с Община Сливен и Международна организация по миграция (МОМ), Мисия в България, днес проведе обучение на тема „Трафик на хора: причини, идентификация и закрила на жертвите”. В него участваха 27 здравни, образователни и трудови медиатори от Област Сливен.

Обучението беше открито от Пепа Чиликова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на община Сливен и председател на МКБТХ – Сливен. Тя постави акцент върху мащабите на престъплението трафик на хора и ключовата роля на сътрудничество и координация на действията на всички институции, имащи отношение към проблема за по-добра превенция и противодействие, както и идентификация и закрила на жертвите.

Събитието се реализира в рамките на проект „Повишаване осведомеността на местните общности в области със значително присъствие на ромско население по въпросите, свързани с убежище и миграция“, финансиран в рамките на Норвежкия финансов механизъм и изпълняван от МОМ. Целта на проекта е да допринесе за повишаване на информираността на ромското население в областта на законодателството, регулиращо въпросите на убежището и миграцията, както и за риска от злоупотреба и експлоатация в България, Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП).

В рамките на обучението участниците надградиха знанията и уменията си относно процеса на превенция на трафика на хора с основна стратегическа цел - последваща превантивна работа сред местните общности. Получиха практическа информация относно легалните възможности за работа в Европейския съюз, с фокус стъпките за безопасна миграция и справедлив труд, рисковете от попадане в трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация. Постави се акцент и върху другите форми на трафик като принудителни бракове, принудителна просия, принудителна престъпност, трафик на бременни жени, с цел продажба на новородените им и трафик, с цел отнемане на органи телесни течности, тъкани и клетки.

По време на дискусиите се обсъдиха реални случаи от практиката, насочвайки вниманието върху начините за подаване на сигнали за потенциални жертви на трафик на хора.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев