АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН ДО ЕС: УНГАРИЯ КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ НОВИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Виктор Орбан
17.06.2022 / 09:43

„Искаме мир и няма да подкрепим нещо, което вреди на ЕС и европейските семейства!“

Унгарският премиер Виктор Орбан е информирал 44 от членове на Европейския парламент, че страната му няма да подкрепя повече антируските санкции, които вредят на ЕС и пречат на благосъстоянието на европейските семейства. В писмото си Орбан посочва, че Унгария е подкрепила шест пакета от санкции срещу Русия и направила всичко възможно да запази европейското единство.

„Унгария подкрепяше санкциите, които не трябваше да вредят на ЕС повече, отколкото вредят на Русия, въпреки че ставаше все по-трудно да се поддържа консенсусът от по- рано“, се казва в писмото, съобщи говорителят на унгарския премиер Bertalan Havaši.

В писмото се посочва, че Унгария си е запазила правото да отхвърли предложения, "които противоречат на здравия разум и заплашват от обедняването унгарските и европейските семейства”.

Повтори и по-рано заявената си позиция, че неговото правителство ще отхвърли санкциите срещу религиозни лидери, включително и патриарх Кирил.

"Унгария иска мир. Въоръженият конфликт трябва да приключи и споровете трябва да бъдат разрешени чрез преговори", се казва в писмото, припомняйки, че Унгария е осъдила действията на Русия.

До момента Унгария е приела около 800 000 украински бежанци, осигурявайки храна, настаняване, лекарства, образование за деца и работа за възрастни, пише унгарският премиер. Следователно Унгария "заслужава уважение и благодарност, а не обидни забележки и лекции”.

Превод за "Гласове": Владислав Наков

Източник: informer.rs

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев