АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ НЕ СЕ РАЗБРАХА КОЙ ДА БЪДЕ НАСЛЕДНИКЪТ НА НИКОЛА МИНЧЕВ

Десислава Атанасова
16.06.2022 / 19:37

Управляващи и опозиция не се разбраха кой да бъде наследникът на Никола Минчев, съобщи БНР.

Веднага, след като оставката на председателя на НС Никола Минчев бе гласувана, водещият заседанието на парламента зам.-председател Кристиан Вигенин даде 30 минути почивка.

В нея шефоете на парламентарни групи се събраха, за да излъчат нов председател на мястото на Минчев. Но - безуспешно.

Председателският съвет не успя да приеме процедурни правила за избор на нов председател на Народното събрание, коментира пред журналисти в парламента Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС след срещата на председателите на парламентарните групи.

Атанасова информира, че заради липсата на решение е насрочен втори председателски съвет за днес, предаде БТА.

Десислава Атанасова иска утре първа точка да е изборът на нов председател.

Решение не се взе, защото групите на управляващата коалиция трябва да съгласуват решенията помежду си, което за нас е необяснимо, защото ние сме председатели на парламентарни групи, не знам с кого трябва да го стиковат, кого да питат и от кого да искат разрешение, коментира Атанасова. Тя уточни, че от ГЕРБ-СДС настояват председателите на парламентарни групи да приемат още днес въпросните правила, така че утре първа точка от заседанието да бъде избор на нов председател.

Да, сега заместник-председателят на най-голямата парламентарна група изпълнява длъжността председател, но е редно българският парламент да има избран председател, коментира Атанасова.

По думите ѝ в ситуацията в момента - гласуване на актуализацията на бюджета, предстоящ вот на недоверие - изборът на нов председател трябва да стане във възможно в най-кратък срок. Търсим консенсус и между останалите парламентарни групи, заедно да подпишем проект на решение за приемане на процедурни правила и да преминем към избор на председател на българския парламент, каза Атанасова и добави, че според правилника всяка парламентарна група или коалиция може да издига свои кандидати.

Срокът за избор на нов председател според правилника на парламента е 14 дни от приемането на решението. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев