АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

EXXONMOBIL ИСКА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В САЩ ЗА СТАБИЛИЗАЦИЯ НА ЦЕНИТА НА БЕНЗИНА

Guliver/Getty Images
16.06.2022 / 11:37

Американската корпорация ExxonMobil смята, че правителството на САЩ трябва да въведе извънредно положение в страната, за да стабилизира цените на горивата. Това се посочва в изявление на компанията, публикувано в сряда в отговор на писмо от президента на САЩ Джо Байдън, в което той призова най-големите петролни компании в страната да представят решения за ограничаване на цените на горивата, предава Yahoo.

„В краткосрочен план правителството на САЩ може да предприеме мерки, които обикновено се използват в извънредни ситуации, като например да отмени разпоредбите на Закона на Джоунс (забранява каботажния превоз на стоки, произведени в САЩ от кораби под чужд флаг) и да се откаже от някои спецификации на горивото за увеличаване на предлагането. В дългосрочен план администрацията трябва да насърчава инвестициите в сектора чрез ясни и последователни политики", се казва в изявлението.

ExxonMobil също така призова властите да съдействат за развитието на американските ресурси и отбелязва, че разчита на подкрепата на администрацията за поддържане и отдаване под наем на необходимата инфраструктура, по-специално тръбопроводи.

В писмото си Байдън призова най-големите петролни компании в страната да увеличат капацитета и производството, както и да представят решения за ограничаване на цените на горивата. Според президента на САЩ сегашните „печалби на петролните компании, които са значително по-високи от нормата, са неприемливи“. Байдън обяви готовността си да „използва всички разумни и подходящи средства на федералното правителство за увеличаване на капацитета и производството на петролни рафинерии в близко бъдеще“.

Повишението на цените на бензина на дребно в САЩ започна в края на зимата, рекордите се актуализират за четвърта поредна седмица. Това се случва на фона на покачващите се световни цени на петрола, въпреки опитите на Белия дом да противодейства на тенденцията. По време на реч в Белия дом миналата седмица Байдън призна, че е малко вероятно американската администрация да успее да намали цената на бензина и храната в краткосрочен план в страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев