АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ: АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА ЩЕ МИНЕ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СИ СЪЗДАВА ВРАГОВЕ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО

Пламен Димитров
15.06.2022 / 20:06

Актуализацията на бюджета ще мине в НС, защото никой не иска да си създаде като врагове огромни групи от населението при предстоящите избори, които очевидно ще дойдат предсрочно. Това каза във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според него планираната от управляващите актуализация не е толкова щедра, колкото би трябвало да бъде.

"Бюджетът може да си позволи доста повече заради инфлацията. Тя при равни други условия вкарва огромни допълнителни средства в приходната част на бюджета. БВП ще нарасне с 6 - 7 милиарда лева заради това. 1 милиард лева трябва да отидат за заплати, на онези, които не са получили никаква компенсация за инфлацията, категоричен е Пламен Димитров.

Неговите изчисления сочат, че инфлацията е надскочила 15%, а на хранителните стоки е почти 25%.

"Това означава 15% увеличение на заплатите в бюджетната сфера. Останалият милиард да е към всички уязвими групи", коментира Димитров.

По думите му трябва да се въведе дефиниция за "енергийна бедност", защото есента идва. Нужни са и водни помощи, защото цената на водата се вдига и доста хора не могат да я платят, смята лидерът на КНСБ.

Протестът на НЗОК е само началото и ще продължи. Има заявки за протести в Селскостопанска академия и в Изпълнителна агенция “Борба с градушките”. Има сектори, които не са подпомогнати още от пандемията, като Градския транспорт в страната, информира още Пламен Димитров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев