АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ НЕ ПРИЕ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА, ВЪПРЕКИ ТОВА ТЯ ВЛИЗА В ПЛЕНАРНА ЗАЛА

Любомир Каримански
10.06.2022 / 09:02

Парламентарната бюджетна комисия не прие предложенията за промени в държавния бюджет за 2022 година.

11 от народните представители гласуваха "за", против бяха 8, а трима се въздържаха, предаде БТА.

От парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме Промяната" шестима подкрепиха проекта за промени в държавния бюджет.

Петима депутати на ПГ на ГЕРБ-СДС гласуваха против, двама от ПГ на ДПС също бяха против.

Трима от парламентарната група на "БСП за България" подкрепиха проекта, трима от "Има такъв народ" се въздържаха, двама от ПГ на "Демократична България" гласуваха "за".

Един депутат от "Възраждане" беше против.

Въпреки това тя ще бъде разгледана на първо четене в пленарната зала, обяви председателят на комисията Любомир Каримански, депутат от ИТН - партията, която напусна вчера управляващата коалиция, цитиран от БНР.

От „Продължаваме Промяната” реагираха остро на случващото се и поискаха да бъде обявено как е гласувано по групи. „Против” бяха ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”, а „Има такъв народ” се въздържаха.

"Идеята беше за пред обществото да се знае ясно каква е причината да не се приеме бюджетът на първо гласуване в бюджетна комисия, с което всъщност се създава казус дали изобщо ще се приеме увеличението на пенсиите”, каза Венко Сабрутев, цитиран от Нова тв.

Вицепремиерът Асен Василев също не остана доволен от гласуването на депутатите.

„Оттук нататък трябва да се види дали пленарна зала ще го приеме. Надявам се в залата да се прояви разум, тъй като неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, няма да има облекчения за работещи родители и това да се играят политически игрички на гърба на българския народ за мен е недопустимо”, категоричен беше вицепремиерът и министър на финансите.

По-рано с 13 гласа "за", нито един "против" и 6 "въздържал се" актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване бе приета на първо гласуване от ресорната комисия. Актуализацията на бюджета на НЗОК също мина на първо четене. Така депутатите от ИТН спазиха обещанието си и подкрепиха социалните плащания.

Със закона за ДОО се променя размерът на пенсиите от 1 юли с 10% плюс 60 лева. Тази промяна обаче няма да влезе в сила, ако не бъде гласуван законът за държавния бюджет.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев